Ιδέες για projects προς χρηματοδότηση!

Life projects: στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ευχάριστα έργα ζωής όπως γιορτές, γάμοι, εκδηλώσεις, παιδιά και οικογένεια, δύσκολες προσωπικές καταστάσεις ή προκλήσεις που μας δημιουργεί η ίδια η ζωή, καθώς και προσωπικές εμπειρίες και ενδιαφέροντα όπως τα ταξίδια και ο αθλητισμός.

Η συγκέντρωση χρημάτων  από ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες, αθλητές, ακόμα και υψηλού επιπέδου για να υποστηρίξουν  τη συμμετοχή τους σε αγώνες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, την αγορά αθλητικού εξοπλισμού, τη συμμετοχή σε προπονητικά camp ήταν πάντα ένα κρίσιμο ζήτημα. Σήμερα, με δεδομένη την παρούσα οικονομική συγκυρία, τη δυσκολία χρηματοδότησης από ομοσπονδίες ή και από την πολύ στενή οικογένεια, η ατομική δραστηριοποίηση του κάθε αθλητή και ομάδας για την συγκέντρωση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων ίσως είναι η μοναδική αποτελεσματική λύση.

Το crowd funding αποτελεί διεθνώς μια πολύ αποτελεσματική και δοκιμασμένη μέθοδο αναζήτησης χρηματοδότησης. Τη χρησιμοποιούν αθλητές, σχολικές και ερασιτεχνικές ομάδες και σωματεία, που δεν μπορούν να ελπίζουν στη στήριξη μεγάλων χορηγών ή του κράτους. Βασίζεται στην άμεση ενεργοποίηση φίλων, γνωστών και φίλων των φίλων μας, καθώς και απλών ανθρώπων που αγαπούν τα σπορ, τη συγκίνηση που προσφέρουν, τις αρχές της ευγενούς άμιλλας και του πολιτισμού που τα διέπουν.

Η στήριξη είναι ουσιαστική, έμπρακτη, γίνεται  με έναν απλό και απολύτως διαφανή τρόπο και αφορά την προσφορά ενός μικρού ή μεγαλύτερου χρηματικού ποσού (κυμαίνεται συνήθως από 5€ -500€).  Δεν απαιτείται κανενός είδους ανταπόδοση ή ανταμοιβή, παρά μόνο ένα θερμό ευχαριστώ.

Άρα στο παράδειγμά μας, τα μέλη της ομάδας μπάσκετ ανοίγουν πολύ γρήγορα και απλά τη δική τους σελίδα στην πλατφόρμα του GIVE&FUND, ανεβάζουν φωτογραφίες ή, ακόμα καλύτερα και video που μπορεί να έχουν τραβήξει και με ένα κινητό και μοιράζονται με άμεσο, σύντομο και πάντα ειλικρινή τρόπο την ιστορία τους. Όταν έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία της σελίδας τους, ακολουθούν τη διαδικασία κοινοποίησης μέσω των social media και ενημερώνουν φίλους και γνωστούς. Αν τα παιδιά της ομάδα είναι δραστήρια, σε λίγες μόνο ώρες μπορούν να έχουν μοιραστεί την ιστορία και το στόχο τους με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Αν από κάθε παίκτη και φίλο της ομάδας συνεισφέρουν  10-15 άτομα, το καθένα προσφέροντας από 20€ - 50€, τότε το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώνεται άμεσα και γρήγορα. Συνήθως υπάρχει ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων που προσφέρει  ποσά μεταξύ 100-500 ευρώ και ένας μεγαλύτερος που προσφέρει λιγότερα. Αυτό κάνει ακόμα ποιο εύκολη την επίτευξη του στόχου.

Μια άλλη ιδέα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ημερολογίων από ομάδες, με φωτογραφίες αθλητών και αθλητικών γεγονότων, τα οποία προσφέρονται για πώληση, συνήθως όμως σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Με την πλατφόρμα του GIVE&FUND μια τέτοια ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή (δώρο) για εκείνους που στηρίζουν χρηματικά την ομάδα μέσα από τη σελίδα της. Όσο πιο προσεγμένο είναι το ημερολόγιο, τόσο πιο ελκυστικό θα μπορούσε να είναι για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν προσωπικά τους αθλητές αλλά αγαπούν τα σπορ και θέλουν να βοηθήσουν.

Η παρακίνηση μέσω των social media είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη του στόχου. Μια ιδέα για να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι συμμέτοχοι στην προσπάθεια των αθλητών, είναι να ανεβάσουν φωτογραφίες ή χαριτωμένα στιγμιότυπα από τη διαδικασία της φωτογράφισης για το ημερολόγιο, μικρο-προβλήματα που αντιμετώπισαν στη διαδικασία, φωτογραφίες και video από το πακετάρισμα που θα κάνουν αργότερα για να στείλουν ταχυδρομικά τα ημερολόγια στους συμπαραστάτες τους κτλ. Με τον τρόπο αυτό, η προσπάθεια εμπλουτίζεται με συναίσθημα, χτίζονται προσωπικές σχέσεις και η συναλλαγή δεν περιορίζεται σε ένα ξερό «πάρε-δώσε».
Startups: τα projects αυτά αφορούν προσπάθειες ιδιωτών, ομάδων, συνεταιρισμών, οργανισμών, να δημιουργήσουν και να παράγουν κάποια υπηρεσία, εφαρμογή, προϊόν ή καινοτομία που θα έχει εμπορικό ενδιαφέρον. Αφορούν συνήθως νέους ή καινοτόμους ανθρώπους, που αναζητούν ένα μικρό ή μεγαλύτερο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν τη νέα αυτή επιχειρηματική τους δραστηριότητα.  To GIVE&FUND δίνει τα εργαλεία και τη δυνατότητα σε όλες τις παραπάνω ομάδες, να πετύχουν την αυτοχρηματοδότηση τους και να κάνουν μία δυναμική αρχή για μία σειρά από δραστηριότητες ή για ένα ξεχωριστό project.

Στα startup projects πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ανταπόδοση, δηλαδή μικρές ανταμοιβές, περιορισμένες σε αριθμό, για όσους συνεισφέρουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. O κάθε δημιουργός, που γνωρίζει λεπτομέρειες για το project του, μπορεί να σχεδιάσει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το κοινό που θα τον υποστηρίξει. Σημασία πρέπει να δοθεί στην κοστολόγηση παραγωγής και αποστολής των ανταμοιβών, καθώς τα έξοδα μεταφοράς τους σε χώρες του εξωτερικού μπορεί να είναι υψηλά.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποιος θα υποστηρίξει το project σου είναι τι του προσφέρεις ως ανταπόδοση για την οικονομική στήριξη που προσφέρει. Το πρόγραμμα, η φύση και το ύψος των ανταμοιβών, σε ένα μεγάλο βαθμό υπαγορεύονται από το είδος του project, του προϊόντος ή της υπηρεσίας που μπορεί να παραχθεί, αλλά και της ευρηματικότητας και της φαντασίας του κάθε δημιουργού. O κάθε δημιουργός θα πρέπει να σχεδιάσει το πρόγραμμα ανταμοιβών του και με βάση του τι πιστεύει ότι θα άρεσε περισσότερο στους μελλοντικούς πελάτες του.

Στρατηγικά είναι καλό το επίπεδο των ανταμοιβών που δέχεται κάποιος να ξεκινάει από χαμηλά ποσά (π.χ. 10 – 20 ευρώ/δολάρια), χωρίς να παραγνωρίζει να ευχαριστήσει και προσωπικά με μία ηλεκτρονική κάρτα ή ευχαριστήριο γράμμα και εκείνους που προσέφεραν λιγότερα ή να τους εμφανίσει ως υποστηρικτές στο site του, αν έχει.

Παραδείγματα ανταμοιβών στα 15€ - 20€ είναι ένα cd, μια αφίσα υπογεγραμμένη από το δημιουργό του project ή η δυνατότητα να κάνουν download μια απλή εκδοχή εφαρμογής ενός video game, αν αυτό είναι το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται ο δημιουργός. Σε μεγαλύτερου ύψους συνεισφορές μπορεί κανείς να προσφέρει το ίδιο το προϊόν που θέλει να δημιουργήσει, ή κάποια διαφημιστικά προϊόντα (t-shirt) ή τη δυνατότητα οι υποστηρικτές του project να γνωρίσουν από κοντά το δημιουργό ή τους δημιουργούς σε ένα πάρτυ ή μια εκδήλωση.
Αν το project σου αφορά μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ένα video game ή κάτι ανάλογο, μπορείς να προσφέρεις τη δυνατότητα σε όσους συνεισφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά να δώσουν το όνομά τους σε έναν από τους ήρωες, να επιλέξουν το όνομα της εφαρμογής ή κάτι ανάλογο. Σε ταινίες, θεατρικά, ακόμα και προϊόντα μπορεί  ο υποστηρικτής να κερδίσει το δικαίωμα να δώσει όνομα της επιλογής του σε χαρακτήρες του έργου, του παιχνιδιού, σε τοποθεσίες ή προϊόντα.
Στις μέρες μας, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλοί νέοι στρέφονται στην ύπαιθρο αναζητώντας νέες οικονομικές δραστηριότητες, που συνδέονται με την παραγωγή αγροτικών, κτηνοτροφικών, βιολογικών προϊόντων ή τη δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων.

Ένα παράδειγμα startup project της κατηγορίας αυτής είναι ένας νέος αγρότης που θέλει να παράγει μέλι και βασιλικό πολτό, έχει εκπαιδευθεί στη διαδικασία αλλά του λείπει το κεφάλαιο για να ξεκινήσει. Με απλά βήματα, ο νέος αγρότης του παραδείγματός μας μπορεί να ανοίξει μια σελίδα στην πλατφόρμα του GIVE&FUND, όπου θα περιγράφει το project του, το στόχο του και το πρόγραμμα ανταμοιβών που έχει σχεδιάσει για τους υποστηρικτές του. Μπορεί να μιλήσει μπροστά στο video ενός  κινητού τηλεφώνου και με ένα απλό video να εξηγήσει με απλότητα, αμεσότητα και ρεαλισμό τι θέλει να πετύχει και τι τον εμπνέει, ζητώντας στη συνέχεια τη στήριξη γνωστών, φίλων και άλλων ανθρώπων.

Ένα πρόγραμμα ανταμοιβών στο παράδειγμα αυτό, θα μπορούσε να είναι το εξής: σε εκείνους που θα προσφέρουν 20€, ο δημιουργός χαρίζει ένα ειδικό ξύλινο κουταλάκι για το μέλι, σε εκείνος που θα προσφέρουν 50€ χαρίζει πέντε κιλά μέλι, σε εκείνους που θα προσφέρουν 100€ χαρίζει 11 κιλά μέλι κοκ. Πολλά αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί κάποιος να σκεφθεί, που καλό είναι να έχουν σχέση με το έργο και το παραγόμενο προϊόν.  Μάλιστα, με έναν τέτοιον τρόπο, ο δημιουργός (νέος αγρότης) χτίζει και ένα αρχικό πελατολόγιο, που μπορεί να τον εμπιστευθεί στη συνέχεια.

Αυτό που θα πρέπει να υπολογίσει είναι και τα κόστη αποστολής στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και να προειδοποιήσει για τις επιπλέων χρεώσεις. Έτσι μπορεί να ενημερώνει ότι για το εσωτερικό στην παράδοση 5 κιλών θα πρέπει να υπολογίσετε +5 ευρώ ενώ αν η αποστολή είναι για την τάδε χώρα +15 ευρώ. (παραδείγματα)

Σημαντικό: Ο δημιουργός είναι καλό να προσφέρει απλά και όχι εξεζητημένα ή πιο σπάνια πράγματα που το ευρύ κοινό δύσκολα θα αξιολογήσει και θα εκτιμήσει. Θα μπορούσε να προσφέρει και κηρύθρες και γύρη και βασιλικό πολτό, αν το κάνει όμως σε κάθε επίπεδο ανταμοιβών θα αδυνατίσει το κύριο προϊόν που ξέρει ο κόσμος και ζητάει, το μέλι, με αποτέλεσμα το κοινό να θεωρήσει ότι του ζητείτε να προσφέρει χρήματα για κάτι που δεν θέλει ή δεν ξέρει την χρησιμότητα του.

Δεν χρειάζεται να προσφέρει κανείς κάτι εξεζητημένο ή ακριβό. Μια απλή, ανθρώπινη χειρονομία ανταπόδοσης μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Οι περιπτώσεις πτυχιούχων, νέων επαγγελματιών ή ανθρώπων που αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό επειδή ανακαλύπτουν «ευκαιρίες» σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά είναι πολλές. Το σύνηθες πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ως σήμερα οι νέοι αυτοί επαγγελματίες, πέρα από την αρχική χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα, είναι η αναζήτηση πελατών. Συνήθως ξεκινούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο και έχτιζαν αργά ένα πελατολόγιο, δουλεύοντας με συστάσεις γνωστών, φίλων και το λεγόμενο word of mouth. Οι γνωστοί, φίλοι ή τα άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος, λοιπόν, είχαν απλώς την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νέα αυτή επαγγελματική δραστηριότητα του γνωστού τους, όχι όμως να συμμετέχουν έμπρακτα και ενεργά στην υποστήριξη του έργου του.

Με το GIVE&FUND κάθε νέος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ζωντανή, νέα πραγματικότητα. Μέσα από την πλατφόρμα, μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις, τις ιδέες, το όραμά του και να ζητήσει από την κοινότητα να γίνει συμμέτοχος στη νέα αυτή αρχή. Χτίζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα ανταμοιβών (για παράδειγμα, ένας διατροφολόγος ή φυσιοθεραπευτής μπορεί να προσφέρει μια σειρά θεραπευτικών συνεδριών χωρίς χρέωση, δωρεάν προγράμματα διατροφής για δυο – τρεις εβδομάδες, ένας personal trainer να προσφέρει μια ή δυο συνεδρίες χωρίς χρέωση), ο δημιουργός μπορεί άμεσα να πείσει για την ποιότητα και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και να ξεκινήσει να χτίζει το πρώτο δικό του πελατολόγιο, μεταξύ των υποστηρικτών του!
 
Είναι σημαντικό, στις ανταμοιβές που αφορούν παροχή υπηρεσιών, ο δημιουργός του project να ορίζει με πολύ προσοχή τον αριθμό των προσφερόμενων συνεδριών, τη χρονική τους διάρκεια, τον τόπο που πραγματοποιούνται και το διάστημα που ο κάθε υποστηρικτής μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά αυτή. Ο κάθε δημιουργός, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα των ανταμοιβών που θα προσφέρει, πρέπει επίσης να εξετάσει τη διαθεσιμότητά του και να ορίσει τον αριθμό των ατόμων που δεσμεύεται να εξυπηρετήσει σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες έχουν σημασία για να μην απογοητεύσει τους υποστηρικτές του και να πετύχει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ξεκινήσει τη νέα του δραστηριότητα σε υγιείς βάσεις.

Projects που αφορούν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ): η χρηματοδότηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) υπήρξε πάντα ένα κρίσιμο ζήτημα. Στις εποχές της οικονομικής ευημερίας, τα ιδρυτικά μέλη των ΜΚΟ προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τις δραστηριότητές τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την προσέγγιση χορηγών ή την άντληση κρατικών επιχορηγήσεων. Η παρούσα οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ΜΚΟ μέσα από τέτοιους, παραδοσιακούς τρόπους.

Σήμερα, η πλατφόρμα του GIVE&FUND δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την άμεση οικονομική στήριξη των σκοπών και στόχων των ΜΚΟ μέσα από την ενεργή συμμετοχή απλών ανθρώπων, από κάθε μέρος της γης. Η δημοσιοποίηση των σκοπών των ΜΚΟ και η ενημέρωση με απλό, κατανοητό και διαφανή τρόπο πρώτα των μελών και των φίλων τους και, στη συνέχεια, των κοινωνικών δικτύων που τα μέλη και οι φίλοι διαθέτουν μπορεί εύκολα και άμεσα να συγκεντρώσει δωρεές από 5 έως 8.000 ευρώ, ανα δωρεά, ανώνυμα ή επώνυμα. Από το σπίτι ή το γραφείο μέσω Paypal, χωρίς μάλιστα να έχουν παραβρεθεί σε κάποια εκδήλωση ή σε κάποια τράπεζα.

Το ιδανικό σε όλους τους δωρητές, είναι να προσφέρεται κάτι για ευχαριστώ. Μπορεί να είναι μια ευχαριστήρια κάρτα ή επιστολή, ένα εισιτήριο για μια παράσταση, γενικότερα προϊόντα ή υπηρεσίες που μπορεί να έχουν προσφέρει Χορηγοί. Μια αναφορά σε αντίστοιχο σημείο του site του ΜΚΟ.

Οι Χορηγοί του ΜΚΟ, υπάρχοντες και νέοι με την σειρά τους, θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο θετικά την συνέργεια με εκατοντάδες ή και χιλιάδες κόσμο που θα υποστηρίξει έμπρακτα με μικρά και μεγαλύτερα ποσά τον ΜΚΟ ή θα ενημερωθεί για τις δράσεις του.

Εξάλλου, μέσα από την πλατφόρμα του GIVE&FUND μπορούν ακόμα και ιδιώτες να συγκεντρώσουν χρήματα για τους σκοπούς ενός ΜΚΟ. Στην περίπτωση αυτή, διευκρινίζεται ότι τα χρήματα που συγκεντρώνουν ιδιώτες για λογαριασμό ΜΚΟ πηγαίνουν απευθείας στον συγκεκριμένο οργανισμό και τους νόμιμους εκπρόσωπους και όχι σε εκείνον που άνοιξε τη σελίδα.

Πολλές ΜΚΟ δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνία των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, των ζώων, της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Παρά την εξαιρετική δουλειά που κάνουν πολλοί από αυτούς,  πολλοί οργανισμοί αυτού του είδους παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το έργο τους τόσο από άποψη εσόδων όσο και λόγω έλλειψης της ενεργούς συμμετοχής πολλών συνανθρώπων μας.

Η αξιοποίηση της πλατφόρμας του GIVE&FUND σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε γρήγορα και απλά ένα ευρύ δίκτυο υποστηρικτών, από τους οποίους μπορείτε να αντλήσετε χρηματοδότηση καθώς και εθελοντική συμμετοχή μέσα από την αξιοποίηση τους. Επίσης, η δημοσιότητα και η έκθεση του έργου σας σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών της πλατφόρμας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την επικοινωνία και προώθηση του έργου σας.

Aν είστε ΜΚΟ, με την αξιοποίηση της πλατφόρμας του GIVE&FUND μπορείτε:
  • Να συλλέξετε άμεσα τακτικές ή και έκτακτες εισφορές από τα μέλη σας και όχι μόνο, αποφεύγοντας περίπλοκα συστήματα πληρωμών, τράπεζες, γραφεία συλλόγων κτλ. Αρκεί η πρόσβαση στο internet και η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας
  • Να προβληθείτε στους μοναδικούς επισκέπτες της πλατφόρμας ακόμα και αν δεν έχετε δική σας σελίδα στο internet, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο της προβολής σας
  • Να επικοινωνήσετε άμεσα και να ευχαριστήσετε τους υποστηρικτές σας
  • Να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές με ασφάλεια και διαφάνεια μέσα από τις δικλείδες ασφαλείας που προσφέρει ένας τεράστιος οργανισμός, ο PayPal.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται χωρίς κανένα κόστος εκ μέρους σας. Το GIVE&FUND κρατάει μια προμήθεια 4,5%  + 0,20 ευρώ ανά δωρεά, μόνο από τις συνεισφορές που πραγματοποιούνται για τους σκοπούς και το έργο που προβάλλετε.
  • Δημιουργήστε τη δική σας σελίδα στην πλατφόρμα του GIVE&FUND ακολουθώντας την απλή διαδικασία που ξεκινά με το START BUTTON
  • Φροντίστε να περιγράψετε με απλό και σύντομο τρόπο το σκοπό του ΜΚΟ σας, το μέχρι σήμερα έργο του, τις δράσεις του, και τους λόγους για τους οποίους ζητάτε χρήματα
  • Μπορείτε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα όταν ο σκοπός (τo project) για το οποίο αναζητάτε χρηματοδότηση είναι συγκεκριμένος και άμεσος (για παράδειγμα, η αγορά ενός ειδικά διαμορφωμένου οχήματος μεταφοράς, η αποστολή ασθενούς στο εξωτερικό, η ανακούφιση συγκεκριμένου αριθμού οικογενειών από κάποια φυσική καταστροφή, ασθένεια κλπ). Αποφύγετε την αναζήτηση χρηματοδότησης για κάλυψη πάγιων αναγκών, για παράδειγμα πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ή μισθών προσωπικού.
  • Απαραίτητη είναι η αίσθηση συμμετοχής που πρέπει να προσφέρεται στο κοινό, με τη συχνή ενημέρωση της πορείας και των δράσεων προς την επίτευξη του οικονομικού στόχου, ο οποίος πρέπει να είναι συγκεκριμένος
  • Αξιοποιείστε το οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτετε: οι φωτογραφίες είναι απαραίτητες, ενώ ένα σύντομο video μπορεί πραγματικά να εκτοξεύσει τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον.
  • Αν διαθέτετε οργανωμένες εγκαταστάσεις ή πραγματοποιείτε εκδηλώσεις, αναδείξτε τις μέσα από ζωντανό οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, video).