Ενίσχυση του έργου του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής

Created by
Hellenic IT Museum Civilisation & Education
Athens, Greece

Project overview

Ελάτε να ενισχύσουμε τη δράση του Μουσείου μας, που εδώ και 10 χρόνια προσφέρει γνώσεις γύρω από την ιστορία της Πληροφορικής

Description

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ελάτε να ενισχύσουμε τη δράση του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, που εδώ και 10 χρόνια προσφέρει γνώσεις και διατηρεί εκατοντάδες εκθέματα που τα παλιότερα χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το πρώτο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής να συνεχίσει το έργο του και να το αναπτύξει περαιτέρω, ούτως ώστε ακόμη περισσότεροι να γνωρίσουν την ιστορία της πληροφορικής και της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας την οποία διανύουμε.

Γιατί να ενισχύσετε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Η λειτουργία του Μουσείου στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδίους πόρους, καθώς και στις προσπάθειες εθελοντών.

Επίσης:

  • Δεν είναι υπό την αιγίδα κανενός ιδρύματος ή δημόσιου φορέα μέχρι σήμερα
  • Δεν  έχει χρηματοδοτηθεί από κανέναν δημόσιο φορέα, ίδρυμα και δεν έχει δεχτεί οποιαδήποτε πολιτιστική χορηγία
  • Οι πόροι του βασίζονται στους επισκέπτες του και στις χορηγίες ιδιωτών, από έσοδα εισιτηρίων και εκδηλώσεων, όπως επίσης και από την ετήσια συνδρομή των φίλων του Μουσείου (ιδιωτών που θέλουν να ενισχύσουν το έργο του).

Στόχος αυτής της ενέργειας, είναι να καλυφθεί μέρος των λειτουργικών εξόδων του Μουσείου, η απόκτηση και αναβάθμιση τεχνολογικού υλικού, καθώς και εγκατάσταση ευκολιών πρόσβασης για ΑΜΕΑ.

Επίσης, με τη συνεισφορά σας θα βοηθήσετε το Μουσείο να καλύψει τα έξοδα της συντήρησης του χώρου του και την απόκτηση έμμισθου μόνιμου προσωπικού για να συνεχίσει την συλλογή και την αποκατάσταση μοναδικών ιστορικών συστημάτων και εντύπων που αποτυπώνουν την ιστορία και συντέλεσαν στην εξέλιξη της πληροφορικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής® (ΕΛ.Μ.Π) δραστηριοποιείται από το 2009, στο Δήμο του Αιγάλεω.

Από το 2012 αποτελεί τον πρώτο φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος μέσω της συλλογής του παρουσιάζει την εξέλιξη στο χώρο της Πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε έναν ενιαίο χώρο.

Με περισσότερους από 270 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα 4.500 αντικείμενα από τον χώρο της Πληροφορικής, η συλλογή του ΕΛ.Μ.Π. προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία και του δίνει την ευκαιρία για ένα ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή στην Ελλάδα η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται μέσα από δωρεές προερχόμενες από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς.

Χιλιάδες μαθητές μας  έχουν επισκεφθεί ως σήμερα, τους οποίους -μέσω των ξεναγήσεων στα εκθέματα- προτρέπουμε να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν το παρελθόν, ώστε να καταλάβουν το παρόν και να αναζητήσουν καινοτόμες ιδέες για το μέλλον.

Η συμμετοχή μας σε εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και οι παρουσιάσεις/ομιλίες μελών της ομάδας του Μουσείου για την ιστορία της Πληροφορικής, που κάνουμε επισκεπτόμενοι σχολεία της Αττικής και όλης της Ελλάδας, συμπληρώνουν τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό ρόλο που πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτελεί το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής.

Σκοπός του Μουσείου είναι:

•Η διάσωση, συλλογή και συντήρηση μοναδικών μηχανημάτων και εντύπων, που συντέλεσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας
•H γνωριμία και η διάδοση της ιστορία της Πληροφορικής στο κοινό.
•Η παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξής της Πληροφορικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η μετάδοση της γνώσης στις νέες γενιές.
•Η ανάδειξη του υλικού με διαδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο επισκέπτη.
•Η ανάπτυξη τρόπων ξενάγησης ατόμων χωρίς ακοή και χωρίς όραση.
•Η ανάπτυξη προγραμμάτων, για παιδιά και ενήλικες, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
 

Όραμα του Μουσείου είναι:

•Να προσφέρει γνώση σε όλους εκείνους που αναζητούν να μάθουν για την ιστορία της Πληροφορικής και νοσταλγούν το παρελθόν της.
•Να δίνει στις επόμενες γενιές μία εμπειρία διαδραστικής ξενάγησης.
•Να μπορεί η κάθε κοινωνική ομάδα, απ’ όλη την Ελλάδα, να έχει πρόσβαση στο Μουσείο και να μαθαίνει την ιστορία της πληροφορικής μέσα από την συλλογή του και την αφηγηματικού χαρακτήρα ξενάγηση.

ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Με πόρους που θα συλλεχθούν από το “GIVE and FUND”:

1.    Το Μουσείο θα αποκτήσει υλικοτεχνική υποδομή για την έκθεση των νέων εκθεμάτων.
2.    Θα αγοραστεί τεχνολογικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση του έργου των εθελοντών του
και υλικά για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
3.    Θα επισκευαστεί εξοπλισμός που έχει υποστεί φθορά λόγω χρήσης
4.    Θα καλυφθεί μέρος των εξόδων λειτουργίας
5.    Θα ενισχυθεί το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής να συνεχίσει το έργο του;

Η ενίσχυση του Μουσείου  μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

  1. Είτε δωρεά κάποιου ποσού μέσω της πλατφόρμας του “GIVE and FUND”
  2. Είτε με εθελοντική παροχή διάφορων υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών του

“Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής εδώ και 10 χρόνια διαδίδει γνώση και εμπειρίες, μέσω ξεναγήσεων, διαλέξεων και παρουσιάσεων σε όλη την Ελλάδα! Η ιστορία της Πληροφορικής όπως δεν την έχετε ξανακούσει"