Μαγικό Πανεπιστήμιο

Created by
Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
Κατερίνη

Project overview

Ένα πανεπιστήμιο για παιδιά Δημοτικού! Πρωτότυπες δράσεις βιωματικού χαρακτήρα ώστε να μαθαίνουμε... αλλιώς!

Description

Μαγικό Πανεπιστήμιο: ένα πανεπιστήμιο για παιδιά Δημοτικού!

 Τον Δεκέμβριο 2019, μία νέα πρωτότυπη δράση ξεκίνησε στην πόλη της Κατερίνης με την ονομασία "Μαγικό Πανεπιστήμιο" (www.magikopanepistimio.org). Το Μαγικό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), με την αρωγή του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Πιερίας

Πρόκειται για 90λεπτες εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. Αντικείμενο των δράσεων είναι επιστήμες και τέχνες που είτε δεν ανήκουν στον βασικό κορμό διδασκαλίας του σχολείου είτε προσεγγίζονται από διαφορετική σκοπιά με στόχο την επιπρόσθετη μάθηση, την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των μαθητών και την ανάδειξη κλίσεων.

Η φιλοσοφία του Μαγικού Πανεπιστημίου βασίζεται στη θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης που διατύπωσε ο Χάουαρντ Γκάρντνερ  (Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ). Σύμφωνα με αυτήν, η νοημοσύνη μας χωρίζεται σε οκτώ τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο εξελιγμένοι σε κάθε άτομο. Κύριος «ένοχος» μάλιστα για την άνιση μεταξύ τους ανάπτυξη θεωρείται το σχολείο, το οποίο επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο μόνο ευφυϊών – γλωσσική και λογικομαθηματική – αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες (μουσική ευφυΐα, ευφυΐα του χώρου, ενδοπροσωπική ευφυΐα, διαπροσωπική ευφυΐα, φυσιογνωστική ευφυΐα και σωματική – κιναισθητική ευφυΐα). 

Με τις δράσεις του το Μαγικό Πανεπιστήμιο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στη μάθηση, ώστε να ανακαλύψουν οι μαθητές τις κλίσεις τους, μαθαίνοντας… αλλιώς! Στο Μαγικό Πανεπιστήμιο διδάσκουν μέντορες που έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, πλούσιο βιογραφικό και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Χρησιμοποιούν τη βιωματική διδασκαλία  μέσω παιχνιδιών, πειραμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και συνεργασίας σε ομάδες. 

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 διεξάγονται οι ακόλουθες δράσεις:

 1. Αστρονομία (Δεκέμβριος 2019)

 2. Μυθολογία (Ιανουάριος 2020)

 3. Παιδική Επιχειρηματικότητα (Φεβρουάριος 2020)

 4. Ρομποτική (Μάρτιος 2020)

 5. Μαθη-μαγικά (Απρίλιος 2020)

 6. Πειράματα Φυσικής (Μάιος 2020)

Όλη η έως τώρα οργάνωση και η διεξαγωγή του Μαγικού Πανεπιστημίου γίνεται σε απόλυτα εθελοντική βάση, χωρίς χορηγούς, προσφέροντας τις δράσεις δωρεάν για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Οι γονείς και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ξεπερνώντας κάθε προσδοκία: ενώ τα τμήματα ήταν σχεδιασμένα συνολικά για 60 μαθητές και μαθήτριες, εγγράφηκαν εντός λίγων ημερών από την ανακοίνωση της δράσης περί τους 500 μαθητές, δείχοντας ξεκάθαρα με αυτόν τον τρόπο τη σημαντική έλλειψη γνώσεων και ερεθισμάτων που έχουν οι μαθητές και που δεν μπορούν να αναπληρωθούν από το σχολικό πρόγραμμα. 

Η υψηλή ανταπόκριση στο κάλεσμά μας δημιουργεί, όμως, και ένα αίσθημα ευθύνης: τη συνέχιση των δράσεων κατά τους θερινούς μήνες 2020 όπως και κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Δυστυχώς, αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στην ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση των μαθητών. Ζητούμε το ποσό των 5.000 ευρώ ώστε να καλυφθούν έξοδα:

 1. μεταφοράς μεντόρων (οι μέντορες προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας)

 2. συντήρησης ιστοσελίδας

 3. γραμματειακής υποστήριξης

 4. επικοινωνίας

 5. υλικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των δράσεων

 6. ενθυμίων-δώρων που δίδονται στα παιδιά

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και σας καλούμε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Μαγικού Πανεπιστημίου: www.magikopanepistimio.org

Στοιχεία επικοινωνίας:

Δρ. Θωμάς Γ. Μπίσμπας (Αστροφυσικός)

www.thomasbisbas.com

Help promote this project

€85
Raised of €5.000,00 Goal
2 %
Funded

Time Remaining
This project will receive all of the funds contributed by 6/30/20

 

Average contribution: €28,33

Project funders ( 3 )

 • Anonymous
  €60,00
 • Anonymous
  €20,00
 • Giannis Chatzibeis
  Καλή αρχή !
  N/A
 • Anonymous
  €60,00
 • Anonymous
  €20,00
 • Giannis Chatzibeis
  Καλή αρχή !
  N/A