Changing Lives

FAQs

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το Give and Fund.

Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες εδώ
Help

  • Life Projects
  • StartUps
  1. Πόσος είναι ο χρόνος που μπορεί να διαρκέσει η χρηματοδότηση ενός έργου;

    Μπορεί να ξεκινήσει από μία εβδομάδα και είναι καλό να μην υπερβαίνει τους 2 μήνες. Γενικότερα, παρατηρείται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε projects όπου υπάρχει έντονη ενεργοποίηση τις δυο πρώτες εβδομάδες και τις υπόλοιπες 2-6 γίνονται ανανεώσεις και ενημερώσεις (updates).

  2. Πρέπει να προσφέρω κάποια ανταμοιβή στους πιθανούς χρηματοδότες;

    Στα Life projects δεν είναι απαραίτητο, όπως είναι στα startups.  Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μια απλή ανταμοιβή, όπως για παράδειγμα μία φωτογραφία, μία κάρτα ή ένα μικρό ενθύμιο μπορεί να αυξήσει τη συναισθηματική εμπλοκή του κόσμου.

  3. Ποιος είναι ο καλύτερος αριθμός διαβάθμισης ανταμοιβών (rewards), υπάρχει κάποιο minimum και κάποιο maximum;

    Συνήθως οι ανταμοιβές (rewards) κυμαίνονται μεταξύ τριών και οκτώ επιπέδων.

  4. Γιατί να με υποστηρίξει κάποιος;

    Γιατί θα μάθουν για την ιδέα ή το project που θέλεις να υλοποιήσεις!
    Γιατί, μέσω του Give&Fund, θα μπορούν να το κάνουν πολύ εύκολα!  
    Γιατί εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διάθεση να σε στηρίξουν, αν τους το ζητήσεις και τους κάνεις να πιστέψουν πρώτα σε εσένα και μετά στο σκοπό σου.
    Γιατί θα τους προσεγγίσεις με έναν απλό, άμεσο, τίμιο και αξιοπρεπή τρόπο.

  5. Σε ποιους πρέπει να απευθυνθώ;

    Πρώτα θα απευθυνθείς στους ανθρώπους από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον, στους φίλους σου και τις επαφές σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που σε γνωρίζουν, σε εμπιστεύονται και πιθανά να γνωρίζουν ήδη την προσπάθεια που κάνεις και να θέλουν να σε υποστηρίξουν.

    Μέσω αυτών, θα σε υποστηρίξουν, ακόμα,  άνθρωποι που – είτε σε γνωρίζουν είτε όχι – τους αγγίζει αυτό που κάνεις σε προσωπικό ή συναισθηματικό επίπεδο.

  6. Από τι εξαρτάται η επιτυχία ενός project;

    Το αν και το κατά πόσο θα βρεθούν άνθρωποι να σε στηρίξουν εξαρτάται σε ένα βαθμό από το σκοπό σου, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το πόσο καλά μπορείς να τον επικοινωνήσεις και να ενθουσιάσεις ή να μοιραστείς με τρίτους τις ιδέες και τις σκέψεις σου. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει η δική σου προσωπική δραστηριοποίηση στην παρουσίαση του project, στην επιχειρηματολογία σου, αλλά και το πόσο συχνά θα ενημερώνεις για την εξέλιξή του και θα το κάνεις να φαίνεται όσο ενδιαφέρον είναι.

  7. Να βγω και να ζητάω χρήματα από φίλους και γνωστούς, μου φαίνεται πολύ άβολο. Δεν είναι σαν να ζητιανεύω; Σαν να εκλιπαρώ για βοήθεια;

    Αν αισθάνεσαι άβολα να μοιράζεσαι με άλλους σχέδια, όνειρα και στόχους, μην το κάνεις !

    Η πλατφόρμα, σε κάθε περίπτωση, δεν δέχεται παρουσιάσεις projects που παρακαλούν ή πιέζουν ψυχολογικά για να πετύχουν το στόχο τους. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι η ενδεδειγμένη.

    Αντίθετα, αν έχεις δημιουργήσει μια απλή, άμεση, ακόμα και διασκεδαστική παρουσίαση για το project σου, εφόσον το θέμα το επιτρέπει, αν έχεις εμπλουτίσει την παρουσίαση με video, φωτογραφίες και μια καλή περιγραφή του τι ζητάς και για ποιο λόγο, είναι στη διακριτική  ευχέρεια του κάθε συγγενή, φίλου, γνωστού ή και άγνωστου να σε στηρίξει. Η πλατφόρμα του GIVE&FUND σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που σου επιτρέπουν να ζητήσεις στήριξη από ανθρώπους που συμμερίζονται το στόχο σου με απλότητα, αμεσότητα και αξιοπρέπεια. Και βέβαια, σου δίνει τη δυνατότητα να τους ευχαριστήσεις άμεσα γι’ αυτό, και γιατί όχι, να γίνεις κι εσύ υποστηρικτής για κάποιο project που κέρδισε την προσοχή σου!

  8. Πρέπει να θέσω οικονομικό στόχο;

    Ναι, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

  9. Αν δεν πετύχω τον οικονομικό στόχο που έθεσα, τι γίνονται τα χρήματα που προσέφεραν οι υποστηρικτές μου;

    Στα life projects ο δημιουργός παίρνει τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει, ανεξάρτητα από το αν πέτυχε τον οικονομικό του στόχο ή όχι.

  10. Πώς είμαι σίγουρος ότι θα λάβω τα χρήματα;

    Τα χρήματα των υποστηρικτών σου πηγαίνουν  στον προσωπικό σου λογαριασμό paypal, τον οποίο και μπορείς να ελέγχεις προσωπικά από τον υπολογιστή σου. Αν δεν έχεις λογαριασμό στο PayPal, μπορείς να δημιουργήσεις ένα σε λίγα μόλις λεπτά (δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες).

  11. Εσείς πώς αμείβεστε για τις υπηρεσίες σας;

    Η πλατφόρμα χρεώνει προμήθεια 4,5 % + 0,20 σέντς του ευρώ/δολαρίου ή άλλου νομίσματος που εξυπηρετείται, από την κάθε εισφορά. Το PayPal χρεώνει 3,4 % +0,30 ευρώ από τα χρήματα που συγκεντρώνει ο κάθε δημιουργός αυτόματα. Στις παραπάνω προμήθειες θα πρέπει να υπολογιστεί και ένα επιπλέον έξοδο ΦΠΑ 24 %, που αφορά μόνο τις προμήθειες και όχι το ποσό της χρηματοδότησης. Οι δημιουργοί των projects θα πρέπει να υπολογίσουν ότι ο ΦΠΑ  αντιστοιχεί σε περίπου 1-2 % της συνολικής χρηματοδότησης και αφορά δημιουργούς κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για δημιουργούς που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρεώνεται ΦΠΑ. Δεν αποκλείεται όμως ανάλογα με την Χώρα ή Πολιτεία προέλευσης του κάθε δημιουργού να εφαρμόζεται κάποιος άλλος αντίστοιχος φόρος. Σε περιπτώσεις που δεν χρεώνεται ΦΠΑ ή κάποιος άλλος φόρος, συνήθως εκτός Ε.Ε., θα γίνεται επιστροφή του, με την ολοκλήρωση του έργου.

    Δεν γίνεται άλλη χρέωση στον δημιουργό και δεν γίνεται καμία χρέωση στον υποστηρικτή . Εκτός από την χρέωση από το GIVE&FUND ακολουθούνται οι συγκεκριμένες χρεώσεις που γίνονται από την PayPal.

  12. Υπάρχουν άλλες χρεώσεις;

    Όχι, δεν υπάρχουν άλλες χρεώσεις πλην της προμήθειας της πλατφόρμας GIVE&FUND και του PayPal. Όλα τα υπόλοιπα χρήματα είναι δικά σου.

  13. Πότε αποδεσμεύονται τα χρήματά μου;

    Μπορείς να δώσεις εντολή να μεταφερθούν τα χρήματα του λογαριασμού σου Paypal, στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Συνήθως απαιτούνται 1-3 εργάσιμες μέρες για να μπορείς να τα «δεις» στον λογαριασμό σου. Διαδικασία Paypal.

  14. Μπορώ να ανεβάσω περισσότερα από ένα έργο ταυτόχρονα και να ζητάω χρηματοδότηση;

    Όχι, είναι καλύτερο να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου σε ένα project κάθε φορά, για να έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να ανεβάσεις κάποιο επιπλέον project, κάνεις αίτημα στον διαχειριστή της σελίδας εξηγώντας τους λόγους.

  15. Τα χρήματα που θα λάβω από τους υποστηρικτές μου φορολογούνται;

    Σε αρκετές χώρες τέτοια ποσά θεωρούνται προσωπικά δώρα (όπως στις ΗΠΑ) ή  μικρο-δωρεές, συνεπώς δεν φορολογούνται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον φοροτεχνικό σου για το τι ισχύει, καθώς το καθεστώς φορολόγησης σε κάθε χώρα είναι διαφορετικό.

  16. Τι χρεώσεις θα υποστώ;

    Οι μόνες χρεώσεις είναι το 4,5% + 0,20 σεντς του ευρώ/δολαρίου ή άλλου νομίσματος που εξυπηρετείται, από την κάθε εισφορά, και οι συνήθεις χρεώσεις 3,4 % + 0,30 του PayPal, καθώς και τον ΦΠΑ . Έλεγξε το Paypal link με χρεώσεις καθώς μπορεί να διαφοροποιούνται οι χρεώσεις αν οι υποστηρικτές του project σου προσφέρουν χρήματα από άλλη χώρα ή και άλλο νόμισμα. Οι χρεώσεις επιβαρύνουν μόνο τον δημιουργό και όχι τους υποστηρικτές.

  17. Τι ποσοστό αποτελεσματικότητας έχει η μέθοδος του crowdfunding; 

    Πρόκειται για έναν νέο τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και εξελίχθηκε ραγδαία, παράλληλα με την εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι αν καταφέρεις να καλύψεις το 25% του οικονομικού στόχου σου τις πρώτες ημέρες, αποκτάς την κρίσιμη μάζα και οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται ως και 90%.  

    Τα ποσοστά επιτυχίας και τα ποσά που συγκεντρώνονται  σε αρκετές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά.

  18. Δεν έχω πολλούς φίλους σε facebook /twitter, μήπως δεν είμαι κατάλληλος υποψήφιος;

    Από την στιγμή που το GIVE&FUND είναι διαδικτυακή πλατφόρμα, ιδανικό είναι να έχεις, ως δημιουργός ενός project, αρκετές επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, κάποιος που δεν έχει  πολλούς φίλους αλλά είναι δραστήριος και πετύχει να κινητοποιήσει ακόμα και ένα μικρότερο αριθμό επαφών, μπορεί να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

  19. Είναι υποχρεωτικό να έχω facebook /twitter ή κάτι αντίστοιχο;

    Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο, καθώς για λόγους διαφάνειας ζητούμε να εγγραφεί κανείς με τον προσωπικό του λογαριασμό στα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν δεν είσαι ενεργοποιημένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δεν χρησιμοποιείς το internet, αναζήτησε άλλους τρόπους χρηματοδότησης ή ζήτησε από κάποιον φίλο σου που είναι εξοικειωμένος με την χρήση Η/Υ και internet να σε βοηθήσει.

  20. Ένα project που δεν έχει πετύχει μπορώ να το κατεβάσω από το διαδίκτυο;

    Αν το project σου έχει μηδενική χρηματοδότηση, μπορείς να ζητήσεις με αίτημα σου στον διαχειριστή να μην εμφανίζεται. Αν υπάρχει και η παραμικρή εισφορά, για λόγους διαφάνειας, δεν μπορεί να κατέβει από την πλατφόρμα.

  21. Μου προτείνετε να ανεβάζω video, πώς να το κάνω; Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι; Τι μουσική να του βάλω ;

    Ένα video μπορεί να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Αξίζει τον κόπο. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια υπερπαραγωγή, ένα απλό, ανθρώπινο video διάρκειας από ένα ως τέσσερα λεπτά το πολύ, όπου θα παρουσιάζεις με απλό και γνήσιο τρόπο τον εαυτό σου και το στόχο σου, μπορεί να παρακινήσει και να ενεργοποιήσει όσους το δουν.

    Στην πορεία της προσπάθειας μπορείς να αντικαταστήσεις το αρχικό video με νέο.

    Για να ανεβάσεις ένα video, χρειάζεται να έχεις έτοιμο ένα αρχείο, που μπορείς να τραβήξεις με το κινητό σου ή με μια απλή κάμερα, να το ανεβάσεις στο youtube και μετά να προσθέσεις το σύνδεσμο (link) στην προσωπική σου σελίδα στο GIVE&FUND.

    Αν θέλεις να προσθέσεις και μουσική, προτίμησε αυτή που είναι ελεύθερη στο internet και όχι μουσική με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

  22. Πόσο συχνά μπορώ να κάνω ενημερώσεις στη σελίδα μου;

    Όσο συχνά θέλεις! Κάθε φορά που κάνεις μια ανανέωση ή ενημέρωση (update), προτείνουμε να ενημερώνεις τον κόσμο με τη βοήθεια των comments. Έτσι υπενθυμίζεις το σκοπό σου, κρατάς ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινότητας και μοιράζεσαι την εξέλιξη του project με φίλους και υποστηρικτές.

  23. Τι άλλο πρέπει να κάνω για να αυξήσω ή να μεγιστοποιήσω τις πιθανότητες χρηματοδότησης για το δικό μου project;

    Να ενημερώσεις έγκυρα, έγκαιρα και δυναμικά φίλους, γνωστούς και γενικότερα όσους πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για το δικό σου project ή το σκοπό σου.

  24. Τι πρέπει να κάνω πριν ανεβάσω ένα project στην πλατφόρμα του GIVE&FUND; 

    Προετοιμάσου! Να μερικές απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου:  

    Συγκέντρωσε σε λίστες τις διευθύνσεις e-mails γνωστών και φίλων, προετοίμασε την ενεργοποίησή σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αναρτήσεις σε facebook, tweets κτλ).  
    Συγκέντρωσε σε λίστες ονόματα δημοσιογράφων, sites στο internet, blogs, έντυπα, ΜΜΕ κλπ που πιθανά να παρακολουθείς και να ξέρεις ότι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους projects ή startups. Μην περιοριστείς μόνο στη χώρα σου, κυρίως αν νομίζεις ότι το έργο σου μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό και άλλων χωρών.
    Στις παραπάνω κατηγορίες στείλε σύντομη ενημέρωση/δελτίο Τύπου, με link την προηγούμενη και την μέρα που βγαίνεις στον αέρα και παραπομπή στην προσωπική σου σελίδα παρουσίασης στην πλατφόρμα www.giveandfund.com .
    Είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες μέρες της εκστρατείας σου, καθώς στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αν καταφέρεις να καλύψεις το 25% του οικονομικού στόχου σου τις πρώτες ημέρες, αποκτάς την κρίσιμη μάζα και οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται σε περίπου 90% .
    Ξεκίνα λοιπόν μια ή δυο ημέρες πριν ανεβάσεις το project σου με ένα "soft opening",  όπου θα έχεις ενημερώσει  γνωστούς και φίλους που πιστεύεις ότι θα σε υποστηρίξουν και ζήτα τους να είναι από τους πρώτους που θα σε στηρίξουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία των ανθρώπων που θα θελήσουν να σε υποστηρίξουν αλλά δεν το έχουν ακόμα αποφασίσει, να δουν ότι πριν από εκείνους, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που σε υποστηρίζουν και ότι θα βάλουν και εκείνοι το λιθαράκι τους σε ένα επιτυχημένο project και όχι σε ένα project που δεν πείθει ή δεν αγγίζει ούτε τους πολύ κοντινούς στο δημιουργό του ανθρώπους.  
    Πολύ σημαντικές είναι και οι τελευταίες μέρες της χρονικής προθεσμίας που έχεις θέσει: τότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα δραστήριος. Στο ενδιάμεσο διάστημα για να μειώσεις την «κοιλιά» και το μειωμένο ενδιαφέρον, φρόντισε να ανανεώνεις την πληροφορία που δίνεις, ακόμα και αν έχεις πετύχει τον οικονομικό σου στόχο.
    Μην ξεχάσεις να κάνεις follow ups.

  25. Μπορώ να περιορίσω την αποστολή των ενημερώσεων (updates) μόνο στους υποστηρικτές μου;

    Ναι, αλλά το θέλεις πραγματικά αυτό; Θυμήσου ότι στόχος σου είναι να βρεις χρηματοδότηση, άρα όσοι περισσότεροι μάθουν για το project σου τόσο το καλύτερο!

  26. Πως θα μάθω τα στοιχεία των υποστηρικτών μου για να τους ευχαριστήσω και να τους προσφέρω αυτά που τους υποσχέθηκα;

    Με την ολοκλήρωση του έργου θα λάβεις από το GIVE&FUMD τη λίστα με τα στοιχεία των υποστηρικτών του project σε μορφή excel, για να μπορείς να τα αξιοποιήσεις άμεσα.

  27. Αν κάποιος από το φιλικό ή το οικογενειακό μου περιβάλλον θέλει να μου προσφέρει χρήματα εκτός του GIVE&FUND, γίνεται; Ή είναι υποχρεωτικό να δέχομαι χρήματα μόνο μέσω της πλατφόρμας του GIVE&FUND;

    Φυσικά και μπορείς να λάβεις χρήματα εκτός της πλατφόρμας, ωστόσο τα χρήματα που προσμετρώνται στον οικονομικό στόχο που έχεις θέσει είναι μόνο εκείνα που συγκεντρώνονται μέσω του GIVE&FUND.

  28. Αν θέλω να κατεβάσω το project, τι μπορώ να κάνω;

    Εάν δεν έχεις λάβει χρηματοδότηση θα ενημερώσεις τον διαχειριστή και θα σταματήσουμε το έργο. Εάν έχεις λάβει ακόμα και 5 ευρώ ή 5 δολάρια χρηματοδότηση, θα σταματήσει η χρηματοδότησή του και θα κλείσει σαν έργο. Θα συνεχίσει, όμως, να εμφανίζεται ως project που δεν πέτυχε τον οικονομικό του στόχο.

  29. Θέλω να ξεκινήσω τη διαδικασία, ποια είναι τα βήματα;

    Ακολούθησε  τη διαδικασία εγγραφής, συμπλήρωσε τη φόρμα με τα στοιχεία σου, δημιούργησε λογαριασμό στο PayPal, αν δεν έχεις ήδη, και στείλε το αίτημα με την παρουσίαση του project σου στην πλατφόρμα του GIVE&FUND. Μετά από μια – δυο εργάσιμες ημέρες θα λάβεις την έγκριση από τον admin και το project σου θα είναι στον αέρα! Μην ξεχάσεις τότε να το μοιραστείς με γνωστούς και φίλους!

  1. Τι εννοούμε startups και τι είδους έργα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση;

    Τα startups, αφορούν προσπάθειες ιδιωτών, ομάδων, συνεταιρισμών και οργανισμών, να δημιουργήσουν και να παράγουν κάποια υπηρεσία, εφαρμογή, προϊόν,  ή καινοτομία όπου θα έχει εμπορικό ενδιαφέρον. Εμπνέονται συνήθως από νέους ή ανθρώπους με καινοτόμα σκέψη, που αναζητούν ένα μικρό ή μεγαλύτερο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν αυτή τη νέα τους δραστηριοποίηση.

  2. Γιατί να υποστηρίξει κάποιος την ιδέα μου;

    Γιατί του προσφέρεις χρήσιμα ανταλλάγματα ή πράγματα που θεωρεί ότι είναι καινοτόμα και του αρέσουν.
    Γιατί του προσφέρεις την δυνατότητα να συμμετέχει σε κάτι καινούργιο και να είναι από τους πρώτους που θα το δοκιμάσει.
    Γιατί του αρέσει η ιδέα σου και πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να αποκτήσει κάτι σε μία συμφέρουσα τιμή, συμμετέχοντας παράλληλα  σε μια νέα δημιουργία.
    Γιατί είναι fan σου.
    Γιατί ενθουσιάστηκε με την παρουσίασή σου και με το πάθος με το οποίο παρουσιάζεις το σχέδιο σου.
    Επιπλέον, για τουλάχιστον όλους αυτούς τους λόγους που θέλεις και εσύ να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο ή διαφορετικό και να το προσφέρεις στην αγορά.

  3. Γιατί το GIVE&FUND είναι κατάλληλη πλατφόρμα χρηματοδότησης για startups;

    Το GIVE&FUND δίνει τα εργαλεία και τη δυνατότητα σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων να πετύχουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται και να κάνουν μια δυναμική αρχή για μία σειρά από δραστηριότητες ή για ένα ξεχωριστό project. Εξάλλου, η δυνατότητα να μοιραστεί κανείς το project ή την ιδέα του με την κοινότητα δημιουργεί και κινητοποιεί πιθανούς μελλοντικούς πελάτες ή συνεργάτες.

  4. Πώς μπορώ να ξεκινήσω;

    Ξεκινάς δημιουργώντας τη σελίδα για το δικό σου project στην πλατφόρμα του GIVE&FUND ακολουθώντας τη διαδικασία εγγραφής. Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Δημιουργείς λογαριασμό στο PayPal, αν δεν έχεις ήδη. Υποβάλεις το project σου προς έγκριση και μετά από μια – δυο εργάσιμες ημέρες θα λάβεις την έγκριση από τον admin και το project σου θα είναι στον αέρα! Τότε μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία κινητοποίησης γνωστών και φίλων / επαφών μέσω των social media, ώστε το project σου να γίνει γνωστό και να βρεθούν οι πιθανοί υποστηρικτές του.

  5. Πόσο μπορεί να διαρκέσει η προσπάθεια χρηματοδότησης ενός project;

    Η διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως 45 μέρες. Αν σε αυτό το διάστημα δεν έχει επιτευχθεί ο οικονομικός στόχος ή το 90% αυτού, υπό προϋποθέσεις  που θέτει ο δημιουργός, τα χρήματα επιστρέφονται στους υποστηρικτές.

  6. Τι είναι οι ανταποδόσεις (rewards) που πρέπει να προσφέρω; 

    Κάθε δημιουργός ενός startup καλείται να δημιουργήσει ένα απλό πρόγραμμα ανταποδόσεων προς τους υποστηρικτές του, που θα αποτελέσουν ένα σοβαρό κίνητρο για να στηρίξουν το project του. Όσο πιο έξυπνες, χρήσιμες και ελκυστικές είναι οι ανταμοιβές αυτές, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες μεγαλύτερης χρηματοδότησης.

  7. Είναι υποχρεωτική η παροχή ανταποδόσεων; 

    Στα startups είναι υποχρεωτική. Η διαδικασία δεν έχει να κάνει με φιλανθρωπία, αλλά είναι μια ξεκάθαρη πρόταση συναλλαγής που δημιουργεί win – win καταστάσεις και για τα δυο μέρη, το δημιουργό και τους υποστηρικτές του.

  8. Οι ανταποδόσεις πρέπει να έχουν σχέση με το project ή μπορεί να είναι τελείως άσχετες;

    Είναι καλύτερο να έχουν σχέση με το project και το δημιουργό.

  9. Στις ανταποδόσεις μπορώ να προσφέρω παραπάνω από ένα δώρο; Δηλαδή αν σχεδιάζω ένα ρολόι, ένα 3D μολύβι, ένα χειροτέχνημα κλπ πρέπει να είναι ένα ανά άτομο;

    Όχι υποχρεωτικά, ιδιαίτερα αν είναι κάτι που πηγαίνει σε σετ. Καλό είναι όμως ο αριθμός του ίδιου δώρου να μην ξεπερνά τους 5 ανά Υποστηρικτή, ιδιαίτερα στις ανταποδόσεις που έχουν περιορισμένο αριθμό. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο κόσμο να δοκιμάσει την καινούρια δημιουργία οπότε θα γίνει σε περισσότερο κόσμο γνωστή. Σκέψου ότι δεν «πουλάς» ουσιαστικά με το πρόγραμμα ανταμοιβών αλλά προσφέρεις ένα δείγμα της δουλειά σου για να το γνωρίσει περισσότερος κόσμος. Ο κάθε δημιουργός μπορεί να αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να προσφέρει παρά πάνω από 1 προϊόν/υπηρεσία ανά υποστηρικτή αν το επιθυμεί.

  10. Αν υποσχεθώ ανταποδόσεις και δεν τις προσφέρω τελικά, τι θα γίνει;

    Θα χάσεις την αξιοπιστία σου σε φίλους και γνωστούς και σίγουρα μια ευκαιρία να δημιουργήσεις κάτι σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Επίσης, δεν αποκλείεται κάποιος που σε υποστήριξε και δεν πήρε αυτό που του υποσχέθηκες να θελήσει να κινηθεί νομικά εναντίον σου.

  11. Αν υποσχεθώ ότι οι ανταποδόσεις θα φτάσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν προλαβαίνω να ανταποκριθώ, τι κάνω;

    Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.  Το καλύτερο από όλα είναι καταρχήν στον προγραμματισμό σου για την παροχή των ανταποδόσεων να υπολογίσεις ότι κάτι δεν θα πάει όπως το έχεις σχεδιάσει και να προσθέσεις επιπλέον χρόνο. Από την άλλη, όταν δεις ότι κάτι δεν βγαίνει μοιράσου το αμέσως με τους υποστηρικτές σου και εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης. Όταν είσαι ξεκάθαρος και ειλικρινής, ο κόσμος που σε υποστηρίζει συνήθως δεν έχει πρόβλημα.

  12. Μπορώ να διαγράψω κάποια ανταπόδοση;

    Ναι. αρκεί να μην την έχει επιλέξει κάποιος. Αν την έχει επιλέξει, θα πρέπει να του την παρέχεις υποχρεωτικά.

  13. Μπορώ να προσθέσω κάποια ανταπόδοση;

    Μπορείς, όπως μπορείς επίσης να προσθέσεις και την ίδια ανταπόδοση όταν βλέπεις ότι εξαντλείται ο αριθμός εκείνων που διαθέτεις , ορίζοντας ότι οι νέες θα παραδοθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, για παράδειγμα, ένα μήνα αργότερα από τις προηγούμενες.

  14. Ποιος είναι ο καλύτερος αριθμός και διαβάθμιση ανταποδόσεων, υπάρχει κάποιο minimum και κάποιο maximum; 

    Συνήθως οι ανταμοιβές (rewards) κυμαίνονται μεταξύ τριών και οκτώ επιπέδων.

  15. Αν δεν πετύχω τον οικονομικό στόχο που έθεσα τι γίνονται τα χρήματα που προσέφεραν οι υποστηρικτές;

    Τα χρήματα που προσέφεραν οι υποστηρικτές του project  σου δεσμεύονται μέχρι την ολοκλήρωση της φάσης της χρηματοδότησης (το πολύ 45 ημέρες). Αν πετύχεις τον οικονομικό σου στόχο, απελευθερώνονται στον λογαριασμό σου . Αν δεν τον πετύχεις, τα χρήματα επιστρέφονται αυτόματα στους υποστηρικτές σου.

  16. Γιατί επιστρέφονται τα χρήματα; Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω έστω το ποσό που συγκέντρωσα;

    Γιατί τα χρήματα σου προσφέρονται για να κάνεις μια αρχή, να δημιουργήσεις ένα έργο, να παράγεις κάποια προϊόντα ή υπηρεσίες και να προσφέρεις ανταλλάγματα και επιβραβεύσεις σε αυτούς που σε στηρίζουν. Αν για λόγους ελλιπούς χρηματοδότησης δεν είσαι σε θέση να δημιουργήσεις το έργο και να προσφέρεις τα ανταλλάγματα, είναι δίκαιο τα χρήματα να επιστραφούν στους υποστηρικτές σου. Την επόμενη φορά μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα.

  17. Αν πετύχω το 90% του στόχου;

    Αν έχεις παρουσιάσει και την εναλλακτική περίπτωση ότι το έργο μπορεί να γίνει και με το 90 % του ποσού που ζητάς, παρουσιάζοντας όμως σε τι θα διαφοροποιηθεί και χωρίς να έχει κάποιο αποτέλεσμα στα ανταλλάγματα που προσφέρεις, τότε θεωρούμε την χρηματοδότηση πλήρη, παίρνεις τα χρήματα σου και δεν υπάρχει και διαφοροποίηση στην  προμήθεια του GF.

  18. Πότε αποδεσμεύονται τα χρήματα; 

    Με το που πετύχεις τον οικονομικό σου στόχο και συμπληρωθεί ο χρόνος που έχεις θέσει για την χρηματοδότηση του project, ξεκινά η διαδικασία.

  19. Μπορώ να ανεβάσω περισσότερα από ένα project ταυτόχρονα και να ζητώ χρηματοδότηση;

    Το αποφεύγουμε για όσο διαρκεί η φάση της αναζήτησης χρηματοδότησης (συνήθως 30-45 ημέρες). Έχεις πολύ δουλειά να κάνεις και για να πετύχεις πρέπει να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου στο project. Άλλωστε, ένα επιτυχές πρώτο λανσάρισμα θα βοηθήσει και επόμενες προσπάθειές σου καθώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως σημείο αναφοράς.

  20. Τι χρεώσεις θα μου γίνουν; 

    Το GIVE&FUND χρεώνει προμήθεια 4,5 % + 0,20 σέντς του ευρώ/δολαρίου ή άλλου νομίσματος που υποστηρίζει, από την κάθε εισφορά. Το PayPal χρεώνει 3,4 % +0,30 ευρώ από τα χρήματα που συγκεντρώνει ο κάθε δημιουργός αυτόματα. Στις παραπάνω προμήθειες θα πρέπει να υπολογιστεί και ένα επιπλέον έξοδο ΦΠΑ 24 %, που αφορά μόνο τις προμήθειες και όχι το ποσό της χρηματοδότησης. Οι δημιουργοί των projects θα πρέπει να υπολογίσουν ότι ο ΦΠΑ  αντιστοιχεί σε περίπου 1-2 % της συνολικής χρηματοδότησης και αφορά δημιουργούς κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για δημιουργούς που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρεώνεται ΦΠΑ. Δεν αποκλείεται όμως ανάλογα με την Χώρα ή Πολιτεία προέλευσης του κάθε δημιουργού να εφαρμόζεται κάποιος άλλος αντίστοιχος φόρος.Σε περιπτώσεις που δεν χρεώνεται ΦΠΑ ή κάποιος άλλος φόρος, συνήθως εκτός Ε.Ε., θα γίνεται επιστροφή του, με την ολοκλήρωση του έργου.

    Δεν γίνεται άλλη χρέωση στον δημιουργό και δεν γίνεται καμία χρέωση στον υποστηρικτή . Εκτός από την χρέωση από το GIVE&FUND ακολουθούνται οι συγκεκριμένες χρεώσεις που γίνονται από την PayPal.

  21. Κάποιος που υποστηρίζει το έργο μου παίρνει και μερίδια/μετοχές;

    Όχι. Ούτε επιτρέπουμε προσφορά μεριδίων ή μετοχών στις ανταποδόσεις.

  22. Ποιος με διασφαλίζει ότι δεν θα μου κλέψουν την ιδέα;

    Κανένας δεν μπορεί να στο διασφαλίσει αυτό. Μπορείς όμως να προβείς από πριν σε όποιες καταθέσεις σημάτων, λογοτύπων κλπ, όπως ακριβώς θα έκανες βγάζοντας την ιδέα σου στην αγορά.

  23. Τι ποσοστό αποτελεσματικότητας έχει η μέθοδος του crowdfunding σε startups;

    Η επιτυχία εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: το πόσο καλά δομημένη και ελκυστική είναι η ιδέα που παρουσιάζεις, το πρόγραμμα των rewards που έχεις σχεδιάσει, τη δική σου προσωπική κινητοποίηση και την κινητοποίηση φίλων και γνωστών σου μέσω social media. Η καλή παρουσίαση εξαρτάται και από το οπτικό υλικό που έχεις ανεβάσει. Η χρήση videos , για παράδειγμα, μπορεί να ανεβάσει πολύ τα επίπεδα χρηματοδότησης σου. Στατιστικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα projects που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 25-30 % των χρημάτων που απαιτούνται μέσα στις πρώτες ημέρες, συγκεντρώνουν τελικά περίπου 90 % πιθανότητες για να ολοκληρώσουν την χρηματοδότηση τους.

  24. Να βγω και να ζητάω χρήματα από φίλους και γνωστούς, μου φαίνεται πολύ άβολο. Δεν είναι σαν να ζητιανεύω; Σαν να εκλιπαρώ για βοήθεια;

    Αν αισθάνεσαι άβολα να μοιράζεσαι με άλλους σχέδια, όνειρα και στόχους μην το κάνεις !

    Άλλωστε τους ανταμείβεις για την υποστήριξή τους, τους δίνεις κάποιο δίκαιο αντάλλαγμα. Αν αυτό το αντάλλαγμα δεν είναι δίκαιο ή αρκετά ελκυστικό ή δεν αξίζει, σε σχέση με αυτά που τους ζητάς να προσφέρουν να είσαι σίγουρος ότι δεν θα επιτύχεις τον οικονομικό σου στόχο. Το project για το οποίο έχεις ζητήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον θα αναβληθεί ή ματαιωθεί και τα χρήματα θα επιτρέψουν σε εκείνους που τα προσέφεραν. Το πρόγραμμα με τα ανταλλάγματα αποτελεί προϋπόθεση. Μπορεί να είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσει η αγορά το project σου, ένα δοκιμαστικό crash test , κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να εξετάσεις αν τελικά η ιδέα σου «πουλάει» ή όχι, τουλάχιστον κάτω από κάποιες συνθήκες ή με την συγκεκριμένη μορφή. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς θα σου δοθεί η ευκαιρία να λάβεις και σχόλια/comments από τους υποστηρικτές σου και όχι απαραίτητα μόνο από μια τοπική ή εθνική αγορά.

  25. Δεν έχω αρκετούς φίλους σε facebook/twitter, μήπως δεν είμαι κατάλληλος υποψήφιος;  

    Από την στιγμή που το GIVE&FUND είναι διαδικτυακή πλατφόρμα, ιδανικό είναι να έχεις, ως δημιουργός ενός project, αρκετές επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, κάποιος που δεν έχει πολλούς φίλους αλλά είναι δραστήριος και πετύχει να κινητοποιήσει ακόμα και ένα μικρότερο αριθμό επαφών, μπορεί να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

  26. Είναι υποχρεωτικό να έχω Facebook ή κάτι αντίστοιχο; 

    Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο, καθώς για λόγους διαφάνειας ζητούμε να εγγραφεί κανείς με τον προσωπικό του λογαριασμό στα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν δεν είσαι ενεργοποιημένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δεν χρησιμοποιείς το internet, αναζήτησε άλλους τρόπους χρηματοδότησης ή ζήτησε από κάποιον φίλο σου που είναι εξοικειωμένος με την χρήση Η/Υ και internet να σε βοηθήσει.

  27. Ένα έργο που δεν έχει πετύχει μπορώ να το κατεβάσω από το GIVE&FUND;  

    Αν το project σου έχει μηδενική χρηματοδότηση, μπορείς να ζητήσεις με αίτημα σου στον διαχειριστή να μην εμφανίζεται. Αν υπάρχει και η παραμικρή εισφορά, για λόγους διαφάνειας, δεν μπορεί να κατέβει από την πλατφόρμα.

  28. Διάβασα ότι πρέπει να αναπτύξω κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο/business plan, δεν έχω όμως τέτοιες γνώσεις, ούτε από οικονομικά ούτε από marketing, τι να κάνω;

    Θα πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε τέσσερις απλές ερωτήσεις . Γιατί;  Πώς;  Πότε;  Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που δεν θα επιτρέψουν  να  πετύχω το στόχο μου; Δες τα startup tips.

    Αν σκοπεύεις όμως να βγάλεις κάτι στην αγορά είτε είναι μια καινοτόμα ή και απλή εφαρμογή, είτε εφεύρεση, ή  υπηρεσία, το marketing και η επικοινωνία είναι απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία. Η αγορά είναι γεμάτη από εφευρέσεις, πολλές από αυτές εξαιρετικά έξυπνες, που δεν κατάφεραν να μπουν ποτέ στην αγορά και να γίνουν «προϊόντα», και επειδή είχαν αδύναμο marketing, έμειναν απλώς ως καλές ιδέες.

    Ίσως είναι λοιπόν δόκιμο να συνεργαστείς, ή σε πρώτη φάση να συμβουλευτείς, στα πλαίσια του startup σου κάποιον που έχει γνώσεις marketing και επικοινωνίας και όταν πετύχεις την χρηματοδότηση που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις, να το εντάξεις και στις προτεραιότητες σου.

  29. Τι άλλο πρέπει να κάνω για να αυξήσω ή να μεγιστοποιήσω τη χρηματοδότηση μου;

    Προετοιμάσου! Να μερικές απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου:  

    Συγκέντρωσε σε λίστες τις διευθύνσεις e-mails γνωστών και φίλων, προετοίμασε την ενεργοποίησή σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αναρτήσεις σε facebook, tweets κτλ).  
    Συγκέντρωσε σε λίστες ονόματα δημοσιογράφων, sites στο internet, blogs, έντυπα, ΜΜΕ κλπ που πιθανά να παρακολουθείς και να ξέρεις ότι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους projects ή startups. Μην περιοριστείς μόνο στη χώρα σου, κυρίως αν νομίζεις ότι το έργο σου μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό και άλλων χωρών.
    Στις παραπάνω κατηγορίες στείλε σύντομη ενημέρωση/δελτίο Τύπου, με link την προηγούμενη και την μέρα που βγαίνεις στον αέρα και παραπομπή απευθείας στην σελίδα παρουσίασης σου στην πλατφόρμα του www.giveandfund.com .
    Είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες μέρες της εκστρατείας σου, καθώς στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αν καταφέρεις να καλύψεις το 25% του οικονομικού στόχου σου τις πρώτες ημέρες, αποκτάς την κρίσιμη μάζα και οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται σε περίπου 90% .
    Ξεκίνα λοιπόν μια ή δυο ημέρες πριν ανεβάσεις το project σου με ένα "soft opening",  όπου θα έχεις ενημερώσει  γνωστούς και φίλους που πιστεύεις ότι θα σε υποστηρίξουν και ζήτα τους να είναι από τους πρώτους που θα σε στηρίξουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία των ανθρώπων που θα θελήσουν να σε υποστηρίξουν αλλά δεν το έχουν ακόμα αποφασίσει, να δουν ότι πριν από εκείνους, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που σε υποστηρίζουν και ότι θα βάλουν και εκείνοι το λιθαράκι τους σε ένα επιτυχημένο project και όχι σε ένα project που δεν πείθει ή δεν αγγίζει ούτε τους πολύ κοντινούς στο δημιουργό του ανθρώπους.  
    Πολύ σημαντικές είναι και οι τελευταίες μέρες της χρονικής προθεσμίας που έχεις θέσει: τότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα δραστήριος. Στο ενδιάμεσο διάστημα για να μειώσεις την «κοιλιά» και το μειωμένο ενδιαφέρον, φρόντισε να ανανεώνεις την πληροφορία που δίνεις, ακόμα και αν έχεις πετύχει τον οικονομικό σου στόχο.
    Μην ξεχάσεις να κάνεις follow ups.

  30. Προτείνετε να ανεβάζω video, πώς να το κάνω; Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι; Τι μουσική να του βάλω; 

    Ένα video μπορεί να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Αξίζει τον κόπο. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια υπερπαραγωγή, ένα απλό, ανθρώπινο video διάρκειας από ένα ως τέσσερα λεπτά το πολύ, όπου θα παρουσιάζεις με απλό και γνήσιο τρόπο τον εαυτό σου και το στόχο σου, μπορεί να παρακινήσει και να ενεργοποιήσει όσους το δουν.

    Στην πορεία της προσπάθειας μπορείς να αντικαταστήσεις το αρχικό video με νέο.

    Για να ανεβάσεις ένα video, χρειάζεται να έχεις έτοιμο, που μπορείς να τραβήξεις με το κινητό σου ή με μια απλή κάμερα, να το ανεβάσεις στο youtube και μετά να προσθέσεις το σύνδεσμο (link) στην προσωπική σου σελίδα στο GIVE&FUND.

    Αν θέλεις να προσθέσεις και μουσική, προτίμησε αυτή που είναι ελεύθερη στο internet και όχι μουσική με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

  31. Πόσο συχνά μπορώ να κάνω ενημερώσεις στη σελίδα μου; 

    Όσο συχνά θέλεις! Κάθε φορά που κάνεις μια ανανέωση ή ενημέρωση (update), προτείνουμε να ενημερώνεις τον κόσμο με τη βοήθεια των comments. Έτσι υπενθυμίζεις το σκοπό σου, κρατάς ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινότητας και μοιράζεσαι την εξέλιξη του project με φίλους και υποστηρικτές.

  32. Μπορώ να περιορίσω την αποστολή των ενημερώσεων μόνο στους υποστηρικτές μου; 

    Ναι, αλλά το θέλεις πραγματικά αυτό; Θυμήσου ότι στόχος σου είναι να βρεις χρηματοδότηση, άρα όσοι περισσότεροι μάθουν για το project σου τόσο το καλύτερο!

  33. Πως θα μάθω τα στοιχεία των υποστηρικτών μου για να τους ευχαριστήσω και να τους προσφέρω αυτά που τους υποσχέθηκα; 

    Με την ολοκλήρωση του έργου θα λάβεις από το GIVE&FUMD τη λίστα με τα στοιχεία των υποστηρικτών του project σε μορφή excel, για να μπορείς να τα αξιοποιήσεις άμεσα.

  34. Αν κάποιος από το φιλικό-οικογενειακό μου περιβάλλον θέλει να μου προσφέρει χρήματα εκτός από το GIVE&FUND , γίνεται; Είναι υποχρεωτικό να δέχομαι χρήματα μόνο μέσω του GIVE&FUND; 

    Φυσικά και μπορείς να λάβεις χρήματα εκτός της πλατφόρμας, ωστόσο τα χρήματα που προσμετρώνται στον οικονομικό στόχο που έχεις θέσει είναι μόνο εκείνα που συγκεντρώνονται μέσω του GIVE&FUND.

  35. Αν το μετανιώσω και θέλω να κατεβάσω το project μου τι μπορώ να κάνω; 

    Εάν δεν έχεις λάβει χρηματοδότηση θα ενημερώσεις τον admin, θα σταματήσουμε το έργο και δεν θα εμφανίζεται. Εάν έχεις λάβει ακόμα και 1 ευρώ η δολάριο χρηματοδότησης, θα σταματήσει η χρηματοδότηση του και θα κλείσει σαν έργο. Θα συνεχίσει, όμως, να εμφανίζεται ως project που δεν πέτυχε τον οικονομικό του στόχο.

  36. Θέλω να ξεκινήσω συνεργασία, ποια είναι τα βήματα; 

    Ακολούθησε  τη διαδικασία εγγραφής, συμπλήρωσε τη φόρμα με τα στοιχεία σου, δημιούργησε λογαριασμό στο PayPal, αν δεν έχεις ήδη, και στείλε το αίτημα με την παρουσίαση του project σου στην πλατφόρμα του GIVE&FUND. Μετά από μια – δυο εργάσιμες ημέρες θα λάβεις την έγκριση από τον διαχειριστή και το project σου θα είναι στον αέρα! Μην ξεχάσεις τότε να το μοιραστείς με γνωστούς και φίλους!

  • Life Projects
  • StartUps
  1. Θέλω να υποστηρίξω ένα life project αλλά έχω ερωτήσεις και απορίες για τον δημιουργό, τι κάνω;

    Μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με τον δημιουργό ενός project πατώντας το κουμπί «Επικοινωνήστε μαζί μου». Οι ερωτήσεις σου φθάνουν απευθείας στη διεύθυνση e-mail του δημιουργού και εκείνος μπορεί να απαντήσει, και μάλιστα δημόσια, καθώς μπορεί και άλλοι πιθανοί υποστηρικτές να έχουν τις ίδιες ερωτήσεις με εσένα!

  2. Ποιο είναι το minimum και ποιο είναι το maximum ποσό που μπορώ να προσφέρω; 

    Από 5 ευρώ/ δολάριο/ λίρα ή άλλο νόμισμα που γίνεται δεκτό μέχρι το αντίστοιχο ποσό των 2.000 USD/euros. Εκτός και αν ο δημιουργός έχει ορίσει κάτι διαφορετικό, π.χ minimum 5. Ή  η Paypal αλλάξει κάτι στην πολιτική της. Σημαντικό είναι να γνωρίζεις, ως υποστηρικτής, ότι μπορείς να κάνεις ως 4 δωρεές στο ίδιο project. 

  3. Μπορώ να του γράψω κάποιο σχόλιο;

    Ναι, μπορείς, αρκεί να είναι κόσμιο.

  4. Μπορώ να προσφέρω ανώνυμα;

    Μπορείς να επιλέξεις ανώνυμη δωρεά και να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά σου. Οι δημιουργοί των projects όμως, για λόγους διαφάνειας, θα μπορούν να δουν τα στοιχεία του δωρητή.

  5. Αν δεν θέλω την επιβράβευση, που μπορεί να προσφέρει ο δημιουργός, μπορώ να μην την πάρω;

    Στα  Life projects δεν είναι υποχρεωτική η παροχή επιβράβευσης/ανταπόδοσης όπως είναι στα Startups. Αν όμως ο δημιουργός προσφέρει  επιβράβευση, μπορείς να μην την πάρεις ή να επιλέξεις μια άλλη, που αντιστοιχεί σε χαμηλότερη εισφορά. Σε περίπτωση που υπάρχει αποστολή κάποιου δώρου με ταχυδρομείο/ courier θα πρέπει να υπολογίσετε και το επιπλέον κόστος των εξόδων αποστολής.

  6. Τι γίνεται αν ο δημιουργός ενός project πάρει τα χρήματα και δεν τα χρησιμοποιήσει για τον σκοπό που τα ζητά;

    Αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αν όμως κάποιος απευθύνεται πρωτίστως σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς και στην πορεία τους εξαπατά, τότε μάλλον θα έχει πρόβλημα στο άμεσο κοινωνικό του περιβάλλον.

  7. Γιατί να υποστηρίξω κάποιον οικονομικά, όταν μάλιστα δεν τον γνωρίζω προσωπικά;

    Αν δεν τον γνωρίζεις προσωπικά ή έχεις αμφιβολίες, μπορείς να μην τον υποστηρίξεις. Αν θέλεις επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις γιατί κάτι σου προκαλεί το ενδιαφέρον, ζήτησε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

  8. Πόσα χρήματα προσφέρουν κατά μέσο όρο όσοι υποστηρίζουν κάποιο life project;

    Εξαρτάται από το ίδιο το project, από τον τρόπο παρουσίασης, από τη δικτύωση και κινητοποίηση του δημιουργού. Σε διεθνές επίπεδο η μέση χρηματοδότηση ενός life project κυμαίνεται μεταξύ 30-80 ευρώ/δολάρια.

  9. Χρειάζομαι πιστωτική κάρτα ή μπορώ να κάνω κατάθεση σε τράπεζα ή να στείλω επιταγή; 

    Οι συναλλαγές που υποστηρίζει η πλατφόρμα του GIVE&FUND γίνονται μόνο μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω PayPal ή λογαριασμού PayPal. To PayPal είναι ένα διεθνές online σύστημα, που χρησιμοποιεί το πιο υψηλό επίπεδο ασφαλείας στις συναλλαγές που υποστηρίζει.    Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό  PayPal το μόνο επιπλέον βήμα που έχετε να κάνετε αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας είναι να προσθέσετε το email σας και ένα password, σε περιβάλλον PayPal. Αυτόματα σας ανοίγετε λογαριασμός PayPal ακόμα και για μια φορά, όπου "τραβάει" από την κάρτα σας το ποσό που έχετε συμπληρώσει. Είναι επιπλέον ασφαλής διαδικασία και την επόμενη φορά που μπορεί να θελήσετε να κάνετε αγορά ή δωρεά και υπάρχει η δυνατότητα χρήσης PayPal, δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας από την αρχή. Μόνο το email σας και το Password στο PayPal


  10. Το ποσό που προσφέρω εκπίπτει από την εφορία;

    Όχι.

  11. Θα λάβω κάποια απόδειξη;

    Θα λάβετε ηλεκτρονικά απόδειξη κατάθεσης του ποσού από το μηχανισμό του PayPal.

  1. Θέλω να υποστηρίξω την ιδέα ενός project αλλά έχω ερωτήσεις και απορίες για το δημιουργό, τι κάνω;

    Έλεγξε πρώτα αν έχει FAQ στην παρουσίασή του και αν συμπεριλαμβάνεται κάποια από τις ερωτήσεις σου. Επικοινώνησε απευθείας μαζί του μέσω email πατώντας το κουμπί «Επικοινωνήστε μαζί μου». Οι ερωτήσεις σου φθάνουν απευθείας στη διεύθυνση e-mail του δημιουργού κι εκείνος θα σου απαντήσει και θα αναρτήσει την απάντησή του αν θεωρεί ότι είναι χρήσιμο και για άλλους στο FAQ section της παρουσίασης του. Από τον δημιουργό, απαντώνται ερωτήσεις μόνο σχετικές με το project.

  2. Ποιο είναι το minimum και ποιο είναι το maximum ποσό που μπορώ να προσφέρω; 

    Από 5 ευρώ/ δολάριο/ λίρα ή άλλο νόμισμα που γίνεται δεκτό μέχρι το αντίστοιχο ποσό των 2.000 USD/euros. Εκτός και αν η Paypal αλλάξει κάτι στην πολιτική της. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις, ως υποστηρικτής, ότι μπορείς να κάνεις ως 4 δωρεές στο ίδιο έργο (project).

  3. Μπορώ να του γράψω κάποιο σχόλιο;

    Μπορείς μόνο αν είσαι υποστηρικτής ή εγγεγραμμένος χρήστης της πλατφόρμας. 

  4. Μπορώ να προσφέρω ανώνυμα; 

    Ναι. Θα είναι ανώνυμη η προσφορά σου για το ευρύ κοινό. Ο Δημιουργός, όμως, που θα λάβει τη χρηματοδότηση θα γνωρίζει από ποιόν προέρχονται τα χρήματα.

  5. Αν δεν θέλω την ανταπόδοση, μπορώ να μην την πάρω; 

    Nαι.

  6. Μπορώ να διαλέξω ανταπόδοση από άλλη κατηγορία από αυτή που αντιστοιχεί στα χρήματα που προσφέρω; 

    Ναι, αρκεί να είναι σε χαμηλότερη κατηγορία.

  7. Αν πάρει τα χρήματα και δεν κάνει το έργο; 

    Υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα. Από την άλλη όμως θα εκτεθεί σε πολύ δικό του κόσμο. Αν δεν γνωρίζεις κάποιον ή δεν εμπιστεύεσαι κάτι από αυτά που λέει μην τον υποστηρίξεις.

  8. Αν δεν στείλει τις ανταποδόσεις που δεσμεύεται, μπορώ να κινηθώ νομικά εναντίον του; 

    Ναι, μπορείς.

  9. Γιατί να υποστηρίξω κάποιον όταν μάλιστα δεν τον ξέρω; 

    Αν δεν τον γνωρίζεις προσωπικά ή έχεις αμφιβολίες, μπορείς να μην τον υποστηρίξεις. Αν θέλεις επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις γιατί κάτι σου προκαλεί το ενδιαφέρον, ζήτησε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

    Υπάρχουν, όμως, πολλοί λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να υποστηρίξεις οικονομικά ένα startup project:
    Γιατί σου αρέσουν τα ανταλλάγματα που προσφέρει και πιστεύεις ότι υπάρχει το value for money.
    Γιατί είσαι καινοτόμος και θέλεις να είσαι από τους πρώτους που δοκιμάζουν κάτι καινούριο.
    Γιατί υποστηρίζεις και μοιράζεσαι μια καινούρια δημιουργία ή ακόμα και επίτευγμα.
    Γιατί μπορεί να σκέφτεσαι ότι στο μέλλον και εσύ μπορεί να κάνεις κάποιο startup και να θέλεις την υποστήριξη των άλλων για να ακολουθήσεις το όνειρο σου.
    Γιατί το έχεις ή ήθελες να το έχεις κάνει και εσύ στο παρελθόν  και πιστεύεις ότι αξίζει.

  10. Πόσα χρήματα προσφέρουν κατά μέσο όρο όσοι υποστηρίζουν κάποιο project;

    Εξαρτάται από το ίδιο το project, από τον τρόπο παρουσίασης, από τη δικτύωση και κινητοποίηση του δημιουργού. Σε διεθνές επίπεδο η μέση χρηματοδότηση ενός life project κυμαίνεται μεταξύ 30-80 ευρώ/δολάρια.

  11. Χρειάζομαι πιστωτική κάρτα, γιατί δεν την εμπιστεύομαι, μπορώ να κάνω κατάθεση σε τράπεζα ή να στείλω επιταγή; 

    Οι συναλλαγές που υποστηρίζει η πλατφόρμα του GIVE&FUND γίνονται μόνο μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω PayPal ή λογαριασμού PayPal. To PayPal είναι ένα διεθνές online σύστημα, που χρησιμοποιεί το πιο υψηλό επίπεδο ασφαλείας στις συναλλαγές που υποστηρίζει.           Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό  PayPal το μόνο επιπλέον βήμα που έχετε να κάνετε αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας είναι να προσθέσετε το email σας και ένα password, σε περιβάλλον PayPal. Αυτόματα σας ανοίγετε λογαριασμός PayPal ακόμα και για μια φορά, όπου "τραβάει" από την κάρτα σας το ποσό που έχετε συμπληρώσει. Είναι επιπλέον ασφαλής διαδικασία και την επόμενη φορά που μπορεί να θελήσετε να κάνετε αγορά ή δωρεά και υπάρχει η δυνατότητα χρήσης PayPal, δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας από την αρχή. Μόνο το email σας και το Password στο PayPal..

  12. Εκπίπτει από την εφορία το ποσό που θα προσφέρω; 

    Όχι.

  13. Θα πάρω απόδειξη; 

    Θα πάρεις απόδειξη καταβολής χρημάτων από την PayPal. Μπορείς να ζητήσεις και απόδειξη από τον startuper.

  1. Τι είναι οι Πρεσβευτές ?

    Είναι μια μοναδική δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα μας, η οποία επιτρέπει σε κάθε δημιουργό έργου / project creator να φτάσει πιο κοντά στο στόχο του. Οι Πρεσβευτές μπορεί να είναι ιδιώτες ή εταιρίες που θέλουν να στηρίξουν τον σκοπό του project ουσιαστικά μαζεύοντας χρήματα για το project παρακινώντας, φίλους και γνωστούς, ιδιώτες ή εταιρίες. Τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στο project χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή οι Πρεσβευτές.

  2. Ποιοι μπορούν να γίνουν Πρεσβευτές ?

    Συνήθως είναι άνθρωποι που εμπνέονται από την ιδέα ή την προσπάθεια του Δημιουργού και θέλουν να τη στηρίξουν επικοινωνώντας την και ζητώντας από το κοινωνικό περίγυρό τους να την ενισχύσουν. Ουσιαστικά, δηλαδή, λειτουργούν και οι ίδιοι για την προσέλκυση δωρεών μέσω του δικού τους κύκλου γνωστών και φίλων. Για προφανείς λόγους, είναι καλό κάποιος που θέλει να γίνει Πρεσβευτής ενός έργου να μη ζητά από τρίτους να το στηρίξουν αν δεν το έχει κάνει πρώτα ο ίδιος!

  3. Μπορούν να γίνουν & Εταιρίες & Οργανισμοί Πρεσβευτές?

    Ναι, βεβαίως και είναι πολύ ωραίο να βλέπεις και να αισθάνεσαι την ενεργοποίηση συναδέλφων, συνεργατών σε ένα καλό σκοπό ή μια πρωτότυπη ιδέα.

  4. Τι κάνουν οι Πρεσβευτές ?

    Επικοινωνούν σε φίλους την προσπάθεια ή το έργο που πρεσβεύουν και ζητούν τη στήριξή τους. Αυτό μπορεί να γίνει με τηλέφωνα, emails, χρήση social media αλλά και με άλλους τρόπους όπως διοργάνωση εκδηλώσεων ή fundraising events για τη συγκέντρωση χρημάτων – δηλαδή, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας./div>

  5. Τι μπορούν να προσφέρουν σε ένα project οι πρεσβευτές ?

    Αν είναι δραστήριοι μπορούν να παίξουν πολύ αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία του project. Σκεφθείτε πόσο πιο εύκολο μπορεί να είναι για ένα Δημιουργό να πετύχει τον στόχο του αν τον σκοπό του τον κάνουν “endorse” δραστήριοι Πρεσβευτές.

  6. Υπάρχει κάποια αναγνώριση για τον Πρεσβευτή ?

    Ο κάθε Πρεσβευτής έχει ουσιαστικά μέσα στην σελίδα του project μια δική του σελίδα/ενότητα με την φωτογραφία του, το όνομά του και ένα μήνυμα ή ακόμα και σύντομο βιογραφικό του. Όλοι οι δωρητές του project που τον επιλέγουν σαν Πρεσβευτή και τα τυχόν μηνύματα που γράφουν φαίνονται στη δική του σελίδα / ενότητα. Αναδεικνύεται, λοιπόν, η προσφορά του αλλά και η δραστηριοποίηση του.

  7. Πως γίνεται κάποιος Πρεσβευτής ?

    Επικοινωνεί με τον Δημιουργό του project . Στέλνει ηλεκτρονικά μια φωτογραφία, το όνομα/επώνυμο & ένα σύντομο μήνυμα και τα υπόλοιπα τα κάνει ο Project Creator.

  8. Πως μπορώ σαν Project Creator να προσθέσω ένα Πρεσβευτή στο Project μου ?

    Πολύ απλά, με τον ίδιο τρόπο που ανεβάζεις / προσθέτεις φωτογραφίες ή κάποιο κείμενο στο project σου. Κανείς σύνδεση/login με το email & password, επιλέγεις «τα project μου» . Στο εικονίδιο του project σου, πάνω από αριστερά εμφανίζονται δύο επιλογές «settings» & «export data” , επιλέγεις το “settings” και αυτό σε οδηγεί στην σελίδα επεξεργασίας του project, εκεί όπου ανεβάζεις φωτογραφίες, video, κείμενα κλπ. Κάτω από τις φωτογραφίες θα δεις το «προσθήκη πρεσβευτή», το επιλέγεις και προσθέτεις : όνομα, επίθετο, σύντομο μήνυμα / φωτογραφία, το αποθηκεύεις και είναι έτοιμο ! Το κόκκινο Χ χρησιμοποιείται για να διαγραφεί ο Πρεσβευτής.

  9. Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος Πρεσβευτής ?

    Να επικοινωνήσει με τον Δημιουργό του Έργου και να του το ζητήσει. Θα στείλει και μια φωτογραφία του, όνομα, επώνυμο και μήνυμα (απλό μήνυμα, ιδιότητα, πολύ σύντομο βιογραφικό) . Μπορεί να είναι και μόνο ένα «καλή επιτυχία» !

  10. Ποια έργα χρησιμοποιούνε Πρεσβευτές ?

    Όλα τα έργα μπορούν να χρησιμοποιήσουν Πρεσβευτές, ιδιαίτερα όμως τα προτιμούν οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, οι σύλλογοι, οι αθλητές και όλα αυτά τα project και οι ιδέες που μπορεί να κάνουν περήφανο ένα άνθρωπο ή ένα οργανισμό να θελήσει να συνδεθεί και να προσπαθήσει μαζί τους. Ένα παράδειγμα είναι μαραθώνιοι και αθλητικά γεγονότα όπου συμμετέχοντες επιλέγουν να αγωνιστούν με την ομάδα κάποιου ΜΚΟ ή εταιρίας που συγκεντρώνει χρήματα για ένα καλό σκοπό.