Paratriathlon London 2013, Giannis

Created by
Ioannis Chatzimpeis
Athens, Greece

Project overview

Υποστηρίξτε τη συμμετοχή Παραολυμπιακού αθλητή στο Παγκόσμιο Τριάθλου. Support a Greek Paralympic athlete to participate in the World Paratriathlon Championship in London 2013

Description

Γιάννης Χατζήμπεης , Paratriathlon, /Τρίαθλο , Παραολυμπιακός αθλητής (English translation follows)

Είμαι ο Γιάννης Χατζήμπεης, παραολυμπιακός αθλητής στο άθλημα του τριάθλου ή paratriathlon για τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Στις παρακάτω γραμμές θα σας εξηγήσω γιατί ανεβάζω αυτό το project στο giveandfund και ζητώ χρηματοδότηση, τι στόχους θα προσπαθήσω να πετύχω με την υποστήριξη σας, ποιος είμαι και με λίγα λόγια τι έχω κάνει μέχρι τώρα.
Στόχος μου είναι να μπορέσω να συγκεντρώσω 1.500 ευρώ, για να μπορέσω να καλύψω ένα μέρος της προετοιμασίας μου και της συμμετοχής μου σε διεθνείς αγώνες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος στόχος για το 2013 είναι η συμμετοχή μου στον μεγάλο τελικό, τού Παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Λονδίνο στις 13 Σεπτεμβρίου .
 Στο τέλος της παρουσίασης, αναφέρω πληροφορίες για το Paratriathlon για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα.

Λίγα λόγια για μένα

Από μικρό παιδί με τραβούσε ιδιαίτερα ότι είχε να κάνει με κίνηση και παιχνίδι  ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα, μπάσκετ, βόλεϊ , στίβο ακόμα και πινκ-πόνκ. Εκείνο όμως που με τράβηξε ιδιαίτερα ήταν η κολύμβηση όπου ενώ ξεκίνησα νωρίς ,την διέκοψα καθώς δεν υπήρχαν ομάδες για αθλητές με αναπηρία και πρωταθλήματα. Την ξανάρχισα σαν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κατάφερα να διακριθώ ιδιαίτερα στα 100 μέτρα πεταλούδας. Συμμετείχα  το 1996 στην Άτλαντα, το 1997 ήμουν 5ος στο Πανευρωπαϊκό , το 1998, 6ος στο Παγκόσμιο και το 2001 όπου σταμάτησα τον πρωταθλητισμό ήμουν 6ος στο Πανευρωπαϊκό.
Από το 1991-93, οι προσωπικές μου αναζητήσεις για να ανακαλύψω τα όρια μου, η δίψα μου για το καινούριο με έκαναν να συμμετάσχω, σχεδόν κρυφά από την δικαιολογημένα ανήσυχη οικογένεια μου, σε αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης, διάπλους Τορωναίου κόλπου, Χαλκιδική, 26 χλμ  και να γίνω ο πρώτος Έλληνας αθλητής με αναπηρία που συμμετείχε και  κολύμπησε αυτή την απόσταση με επιτυχία με διάρκεια από 11-12 ώρες συνεχόμενης κολύμβησης μέσα στο πέλαγος. 
Ο κύκλος της μαραθώνιας κολύμβησης ξανάνοιξε για μένα όταν το 2003, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε μαζί με συναθλητές στην Εθνική ομάδα και πρόθυμους εθελοντές, την μαραθώνια σκυταλοδρομία, aegeathlon.com, από το Σούνιο στην Μήλο, περίπου 140 χλμ και διάρκεια κολύμβησης 5 μέρες με σκοπό να προβάλουμε τους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε  το ελληνικό και διεθνές κοινό. Το εγχείρημα θεωρήθηκε από την Διεθνή Παραολυμιακή Επιτροπή IPC , ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν για την προβολή των αγώνων καθώς υπήρχαν πολλές και εκτεταμένες αναφορές στα διεθνή μέσα. Αργότερα έγινε και ταινία.
Τι με έκανε όμως να ξανά ξεκινήσω την προπόνηση σε υψηλό επίπεδο σχεδόν 10 χρόνια μετά από την διακοπή της ? παρόλο που ποτέ δεν σταμάτησα τελείως να γυμνάζομαι και να συμμετέχω σε αγώνες, απλά και μόνο  για την χαρά της συμμετοχής.
Η έμπνευση, που ακούει στο όνομα της κόρης μου, που γεννήθηκε το 11 και αισθάνθηκα ότι αναγεννήθηκα, ότι θέλω να κάνω κάτι καινούριο, ότι θα ήθελα να της προσφέρω «ζωντανές» αθλητικές εικόνες με τον πατέρα της. Έτσι ξεκίνησα τρέξιμο και διατροφή για να χάσω κανένα κιλό καθώς απείχα παρασάγγας πλέον από αυτό που ονομάζεται αθλητικό παράστημα και να καταφέρω να συμμετάσχω σε μαραθώνιο. Συμμετείχα, τελικά σε αγώνα 20 χλμ ,(είχα χάσει και καμιά 15 κιλά) πήγα ανέλπιστα καλά για τους στόχους που είχα βάλει και τότε ήρθε το τρίαθλο στην ζωή μου. Γνώρισα από κοντά τον Βασίλη Κρομμύδα, θρύλο του ελληνικού τριάθλου, συμμετοχή σε Sydney 2000, Αθήνα 2004, Παγκόσμιο ρεκόρ σε Ironman και βαθύ γνώστη όχι μόνο της προπονητικής του τριάθλου αλλά και της ψυχολογίας που απαιτεί η προετοιμασία αθλητών μεγάλων αποστάσεων και ξεκινήσαμε προπόνηση. Έχοντας την ευκαιρία στην καριέρα μου να προπονηθώ με σημαντικούς προπονητές, ιδιαίτερα στην Αυστραλία που βρέθηκα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου στο sports management, μπορώ πραγματικά να εκτιμήσω τον πραγματικά εξαιρετικό τρόπο που ο Βασίλης, σχεδιάζει την προπόνηση όπου μέχρι τώρα με έχει προστατεύσει από τραυματισμούς και με έφερε το 2012, στην έβδομη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, παρά τον πολύ δρόμο που έχω ακόμα στην προπόνηση και ιδιαίτερα στην ποδηλασία.
Η οικονομική στήριξη όπου ζητάνε αθλητές από το ευρύ κοινό ακόμα και υψηλού επιπέδου, για να καλύψουν έξοδα αγώνων και προετοιμασίας είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό  Σήμερα, μετά την αδυναμία χρηματοδότησης από το κράτος και τις ομοσπονδίες,  το crowd funding, είναι ίσως από τις μοναδικές λύσεις για να παραμείνει ο  ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός ζωντανός .
Εάν συγκεντρώσω τα 1.500 ευρώ θα μπορέσω να καλύψω σημαντικό μέρος των εξόδων προετοιμασίας για τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο. Αν συγκεντρώσω περισσότερα θα τα χρησιμοποιήσω για να καλύψω μέρος αναγκών από την ερχόμενη χρονιά, αλλά και για να στηρίξω οικονομικά και άλλους Έλληνες αθλητές της εθνικής ομάδας στο Paratriathlon που δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε αγώνες στο εξωτερικό.
Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά για την στήριξη σας.
 

Λίγα λόγια για το Τρίαθλο και το Παρα-Τρίαθλο (τρίαθλο από παραολυμπιακούς αθλητές). 

Το τρίαθλο ,συνδυάζει την Κολύμβηση, την Ποδηλασία και το Τρέξιμο, συνήθως πραγματοποιείται το κολυμβητικό μέρος σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και το ποδήλατο και το τρέξιμο σε δημόσιους δρόμους ή μεγάλα πάρκα. 
Είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο με χιλιάδες αθλητές και υποστηρικτές, μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2000 στο Sydney (Ήμουν και εγώ εκεί !) και μπήκε στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών το 2016 στο Ρίο, που πολύ θα ήθελα να καταφέρω να συμμετάσχω, 20 χρόνια μετά την συμμετοχή μου στα 100 πεταλούδα στην κολύμβηση στην Ατλάντα το 1996.
Η ολυμπιακή απόσταση αποτελείται από 1.500 μέτρα στην κολύμβηση, 40 χλμ στην ποδηλασία και 10 χλμ στο τρέξιμο.
Η παραολυμπιακή απόσταση αποτελείται από 750 μέτρα κολύμβηση, 20 χλμ ποδηλασία και 5 χλμ τρέξιμο. 
Οι αθλητές του paratriathlon χωρίζονται σε 5 κατηγορίες κινητικής αναπηρίας και σε 2 κατηγορίας μερικής και ολικής όρασης, όπου αγωνίζονται με την συμμετοχή αθλητή που μπορεί να βλέπει για να τους καθοδηγεί.
Αγωνίζομαι στην κατηγορία tr-4 που αφορά αθλητές με απουσία άνω άκρου ή μέρους του. 
Το τρίαθλο είναι πραγματικά όχι μόνο πολύ συναρπαστικό αλλά και απαιτητικό καθώς δεν απαιτεί μόνο αντοχή, αλλά και υψηλή εξοικείωση και τεχνική κατάρτιση σε 3 διαφορετικά μεταξύ τους αθλήματα, στρατηγική σκέψη, γρήγορη προσαρμογή σε διαφορετικές αγωνιστικές συνθήκες καθώς κανένας αγώνας δεν είναι ο ίδιος με έναν άλλον, αφού ακόμα και αν δεν μεταβάλλονται οι συνθήκες της εγκατάστασης, μεταβάλλονται οι κλιματολογικές συνθήκες (αέρας, θερμοκρασία, βροχή) που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην απόδοση και στο τελικό αποτέλεσμα.

Giannis Chatzimpeis, Paralympian Athlete, Paratriathlon / Triathlon

Hi, I am Giannis Chatzimpeis, a paralympian athlete competing in triathlon (Paratriathlon). Paratriathlon is a very demanding, strenuous and extremely competitive sport for athletes with a disability, combining three different events: 750m of swimming in open sea, 20km of cycling and 5km of running – all on the same day, all during the same event. You can find out more about triathlon and paratriathlon by reading down to the bottom of this page.

I have been competing in international paratriathlon events since 2011 and my current goal is to raise 1.500€ in order to be able to prepare and participate in the World Championship hosted on 13 September 2013 in London, UK.

A few words about me

Ever since I can remember myself, I have been attracted to anything that had to do with movement and playing. I have tried several different sports, including basketball, volleyball, track & field, but was eventually attracted to swimming and began competing in local and international championships, in the 100m butterfly style. I participated in the 1996 Atlanta Paralympic Games, in the 1997 and 2001 European Swimming Championships (5th and 6th position) and in the 1998 World Swimming Championship (6th position). I was the first athlete with a disability to complete the marathon open air swimming crossing of the Toronaios Gulf in Chalkidiki, northern Greece, in 1991, seeking to discover my personal limits and engage in what then seemed like an impossible challenge for a swimmer with disabilities – 26 km of swimming in open sea, 11 – 12 hours of continuous swimming required to complete the crossing. I have achieved the Toronaios crossing another two times since then, and a number of other swimmers with a disability have been inspired and managed to do so since.

In 2003, together with a group of friends and swimmers with a disability, we organized an open air swimming relay across the islands of the Aegean Sea which we named Aegeathlon. Essentially, five of us swam from Cape Sounion in Attica to the islands of Milos in the Cyclades, with intermediate stops in the islands of Kythnos, Serifos, Sifnos and Kimolos.  This was yet another “cannot-be-done” project, as we managed to successfully cover a distance of 140 km in open sea in five days. Our ultimate goal was to promote the upcoming Athens Paralympic Games (organized in 2004) and showcase the abilities and achievements of Paralympic athletes. The event gained international media coverage and was considered by the International Paralympic Committee as a major promotional event for the upcoming games. Aegeathlon inspired also an award-winning documentary.

Why start again?

You may wonder why I started competing again, since essentially I stopped competing as a swimmer in 2001. Well, the reason and the inspiration behind my athletic come-back was the birth of my daughter, in 2011. I felt I was being reborn, I felt I needed to do something new and offer my daughter live sporting images and experiences. I then took up  running and went on a diet to lose some of the extra weight I had gained in the meantime, and with 15 kilos less I ran my first 20k race only a few weeks before my daughter was born. This is how I met Vassilis Krommidas, a legend of the international triathlon, the man who has been guiding me since 2011 in this new life trip. We started training together in 2011 and, having worked with great coaches from around the world, I can clearly say that Vassilis is not only an athlete to admire but also a coach that understands a lot more than just the technical abilities required to achieve great sports performances; he understands the psychology and mentality needed to do so. Vassilis has successfully guided me to the 7th position in the European Triathlon Championship in 2012 and, hopefully, to a few more sporting achievements in the next years.

I want to be able to compete for many years to come. Sporting for me is a way of life; it is so much more than the joy of the achievement. It is the pleasure of participating, the mentality and strengths required to be able to train again and again, every single day, and the pleasure to be able to share all this with my family and loved ones. However, the financial situation of the local federations in Greece pretty much follows the decline of our country’s economy over the last years, so crowdfunding is maybe one of the very few solutions that people like me have in order to be able to fund their preparation, training and participation in sporting events.

If I manage to raise 1.500€ through this campaign, I will have covered the cost of my preparation and participation in the upcoming world championship in London. If I succeed in raising more money, I will use it to financially support more team mates that cannot afford their participation in international events.

Thank you all so much for your support. Your questions and comments are welcome.

Giannis

A few words about Triathlon and Paratriathlon (equivalent for Paralympics athletes)

Triathlon combines swimming, cycling and running. It is one of the fastest growing sports around the world with thousands of new professional athletes and amateurs competing each year. Triathlon was first part of the Olympic Games official program in Sydney 2000 Games   ( I was there too!) and Paratriathlon will be included for the first time in the upcoming  Rio 2016 Games. Needless to say, I hope to be there as well and have the honour to compete in another Paralympic Games event, 20 years after my first and so far only participation in Paralympic Games in 1996 in Atlanta.

The Olympic distance covers 1500 m of swimming, 40km of cycling and 10 km of running. The Paralympic distance covers 750m of swimming, 20km of cycling and 5km of running.

Paratriathlon supports five rankings of athletes with a physical disability and two rankings of athletes with visual impairments. Such athletes compete with the aid of another athlete who can see and guide them during the race.

Mine is the tr-4 ranking, involving athletes without arms or hands – or parts of them.

Triathlon is a truly exciting but also highly demanding sport. It requires not only physical strength but also high technical abilities and knowledge of three different sports, quick thinking, flexibility, fast decision making and certainly adaptability, as no race is similar to another, no venue is similar to another and never are the weather conditions identical to those we may have experienced in previous or future games. Still, it is fascinating, fun and truly rewarding.

Help promote this project

€1.760
Raised of €1.500,00 Goal
117 %
Funded

Time Remaining
This project will receive all of the funds contributed by 9/28/13

 

Average contribution: €67,69

Project funders ( 26 )

 • Anonymous
  €50,00
 • Zachary De Pian
  €200,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Panagiotis Palias
  €20,00
 • Anonymous
  €10,00
 • Anonymous
  €10,00
 • AMALIA PROUSIANOU
  €20,00
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Anonymous
  N/A
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • See all project funders
 • Anonymous
  €250,00
 • Anonymous
  €200,00
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Zachary De Pian
  €200,00
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Katerina Tanti
  €100,00
 • nikolaos metaxotos
  €100,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Teemu Lehtinen
  €50,00
 • See all project funders
 • BIG THANK YOU !

  Φτάνοντας στο τέλος της προσπάθειας χρηματοδότησης που κάναμε όλοι μαζί, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους μέσα απο την καρδιά μου για την στήριξη που μου προσφέρατε. 

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ !!!

  Γιάννης Χατζήμπεης

   


  28-09-2013 16:59
 • Λονδίνο Race report

  Ο αγώνας στο Λονδίνο ήταν πράγματι μια υπέροχη εμπειρία παρά τις δυσκολίες του αγώνα και τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό ενός Παγκόσμιου πρωταθλήματος, 38 συμμετοχές elite αθλητών, στην κατηγορία μου.

  Υπέροχη εμπειρία τον έκαναν και οι Ελληνες, που ήρθαν να μας στηρίξουν, αλλα και η αίσθηση ότι όλοι εσείς που προσπάθήσατε μαζί μου για να βρεθώ στον αγώνα, παρόλο που δεν είχατε φυσική παρουσία είσασταν εκει !

  Πολλα συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή και κερκίδα ! 

  Λίγα λόγια για τον αγώνα

  Κάτω απο συνεχή βροχή μπήκαμε στην δροσερή λίμνη του Hyde park (16 βαθμούς) μπρρ! βγήκα στην 13 θέση, συνεχισαμε για να ανέβουμε στα ποδήλατα όπου με την βροχή, παρόλο το καλό οδόστρωμα, αντιμετώπισα δυσκολίες καθώς ήταν μία τεχνική διαδρομή με αναστροφές και κοφτές στροφές. Το ποδήλατο μου ήταν πολύ μέτριο ανέκτησα όμως θέσεις με ένα πολύ αξιοπρεπές τρέξιμο (19¨55 τα 5 κμ, 16ος χρόνος) για να τερματίσω τελικά στην 25η θέση. 


  16-09-2013 11:01
 • Anonymous
  €50,00
 • Zachary De Pian
  €200,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Panagiotis Palias
  €20,00
 • Anonymous
  €10,00
 • Anonymous
  €10,00
 • AMALIA PROUSIANOU
  €20,00
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Anonymous
  N/A
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Katerina Tanti
  €100,00
 • Anonymous
  €30,00
 • Marios Tzavaras
  €20,00
 • Anonymous
  €5,00
 • Anonymous
  €20,00
 • Anonymous
  €15,00
 • Anonymous
  €250,00
 • Anonymous
  €200,00
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Zachary De Pian
  €200,00
 • Ilias Pentazos
  €200,00
 • Katerina Tanti
  €100,00
 • nikolaos metaxotos
  €100,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Teemu Lehtinen
  €50,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Anonymous
  €50,00
 • Anonymous
  €30,00
 • Anonymous
  N/A
 • Anonymous
  €30,00
 • AMALIA PROUSIANOU
  €20,00