Η πρόληψη σώζει ζωές.. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά να είναι ασφαλή στο νερό και τη θάλασσα.

Created by
Safe Water Sports Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Greece

Project overview

Θέλουμε να δωρίσουμε 3 εκπαιδευτικές βαλίτσες σε δημόσια σχολεία ώστε με την εκπαίδευση τα παιδιά να μάθουν πως θα είναι ασφαλή στο νερό και τη θάλασσα.

Description

Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης, και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Με περίπου 2.500 νησιά, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Είναι φανερό ότι η εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών από τις πολύ μικρές ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντική για να ενισχύσουμε την πρόληψη και να πετύχουμε την μείωση των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων.

Το διαδραστικό βιωματικό παιχνίδι, ειδικά για τις μικρές ηλικίες, είναι το πιο αποδοτικό μέσο για την εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports ταξιδεύει στα δημοτικά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας, μέσα σε μία ειδικά σχεδιασμένη βαλίτσα εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους βασικούς κανόνες και τις συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν για την ασφάλειά τους στη θάλασσα και το νερό, την παραλία και τα θαλάσσια σπορ.

Η «εκπαιδευτική βαλίτσα» σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και γραφίστες για παιδιά ηλικίας από 5-11 ετών (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό). Ο εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιήσει όλες τις δραστηριότητες της βαλίτσας χωρίς να απαιτείται να έχει ειδικές γνώσεις.

Ο Οργανισμός Safe Water Sports σκοπεύει να κατασκευάσει και να χαρίσει τρεις (3) εκπαιδευτικές βαλίτσες σε ισάριθμα δημόσια σχολεία της χώρας. Η επιλογή των σχολείων θα γίνει κατόπιν κλήρωσης μεταξύ αυτών που θα υποβάλλουν αίτηση. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρήματδότησης της συγκεκριμένης δράσης.

Η βαλίτσα περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια και προτεινόμενες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως:

• Ενημερωτικό υλικό για τον δάσκαλο ή για τον υπεύθυνο της βαλίτσας

• Aναπαράσταση φανταστικής παραλίας (παζλ) με παιχνίδια Playmobil

• Κάρτες με εικονογραφημένους κανόνες και συμβουλές για την ασφάλεια στη θάλασσα και στο νερό

• Παιχνίδια παρατηρητικότητας για να βρουν τα παιδά τα λάθη

• Επιτραπέζια παιχνίδια

• Memory cards

• Kατασκευές

• Color books

• Story cubes (κύβοι με εικόνες για να κεντρίζουν τη φαντασία των παιδιών) και πολλά άλλα

• Μουσικό CD

• Το παραμύθι «Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 

Ο Οργανισμός Safe Water Sports:

Ο μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports (www.safewatersports.com) λειτουργεί από το 2015 με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και το νερό, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των πνιγμών και των ατυχημάτων.

Με βασικό μέλημα την ενίσχυση της πρόληψης, οι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης μας είναι:

• Ανάπτυξη και διάδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης των πολιτών (Ελλήνων και ξένων) η οποία αποτελείται από το Safe Water Sportsmobile app & web site.  Για την περίοδο 1 Ιουνίου 2018 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, οι χρήστες συνολικά ανήλθαν σε 68.000 και οι περίοδοι σύνδεσης σε περίπου 100.000.

• Ενημερωτικές δράσεις μέσω των social media (70.000 followers, 400 postsετησίως), τα κανάλια της τηλεόρασης 2.000 προβολές ενημερωτικών spot, σε εξωτερικού χώρους, αθλητικές δραστηριότητες κλπ., για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

• Εκπαίδευση παιδιών και νέων στα σχολεία μέσω του ειδικά ανεπτυγμένου εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο διατίθεται από την πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης http://e-learning.safewatersports.gr/el/normal/academy .  (Περισσότερα από 40.000 μαθητές σε ετήσια βάση)

• Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ (σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas) με το ιδιωτικό πρότυπο ‘Water Sports Certified Quality” που έχουμε από κοινού δημιουργήσει και το οποίο αποτελεί πανευρωπαική καινοτομία. (22 πιστοποιημένες επιχειρήσεις)

Σε συνεργασία με την πολιτεία, ενίσχυση της νομοθεσίας και των κανονισμών αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούνται από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής. Το 2018 για 1η φορά τροποποιήθηκαν οι κανονισμοί για τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής καθώς και των ναυαγοσωστών.

Υποστήριξη του έργου της πολιτείας με την χρήση της πληροφορικής για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και παρακολούθηση της τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις ελληνικές θάλασσες από τις επιχ/σεις και του επαγγελματίες. 180 λιμεναρχεία σε όλη τη χώρα και 400 χρήστες καθημερινά λειτουργούν το σύστημα. Το 2017 καταγράφηκαν περισσότεροι από 15.000 έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

Το Safe Water Sports έχει αναπτύξει ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχων & Επιθεωρήσεων που αφορά μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που γίνονται στην θάλασσα (ναυαγοσώστες, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, ναυάγια, ημερόπλοια, ενοικιάσεις σκαφών, κλπ). Το σύστημα αυτό παραχωρήθηκε χωρίς κόστος στο Υπουργείο Ναυτιλίας – Λιμενικό Σώμα και χρησιμοποιείται παραγωγικά εδώ και τρία χρόνια από όλα τα λιμεναρχεία της χώρας. Μέσω του συστήματος αυτού τόσο οι περιφερειακές διευθύνσεις (λιμεναρχεία), όσο και η κεντρική υπηρεσία (Υπουργείο), μπορούν να διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά όλες τις άδειες και τις επιθεωρήσεις που γίνονται, να παρακολουθούν τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, να ελέγχουν την απόδοση των κατά τόπους αρχών, τα ενδεχόμενα κενά σε ελέγχους, και όλα αυτά άμεσα και με πλήρη διαφάνεια.Η εφαρμογή του συστήματος είχε σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική αύξηση των διενεργούμενων ελέγχων και επιθεωρήσεων σε όλη τη χώρα.

Στα πλαίσια των δράσεων μας έχουμε επίσης αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site μας –www.safewatersports.com ) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα (iOS & Android), οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, να βρει πληροφορίες για την Ελλάδα και την Κύπρο όπως:

•  ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.)

•  Περισσότερες από 3.200 παραλίες με πρόσβαση στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

• Όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα λιμεναρχεία με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας

• Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν

• Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή

• Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα

•  Πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.

Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες μπορούν να βαθμολογήσουν και να αξιολογήσουν (rate & comment) τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες καθώς και να αναφέρουν οτιδήποτε παράνομο πέσει στην αντίληψή τους προκειμένου να επιληφθούν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

Παράλληλα το Safe Water Sports έχει σχεδιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση – ενημέρωση αυτή, η οποία έχει σαν βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για την πισίνα, τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής, αφορά τους μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων και περιλαμβάνει πλούσιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό (video, animation, quiz, εκπαιδευτική βαλίτσα κλπ.) ανάλογο με την ηλικία των παδιών που συμμετέχουν.  Η εκπαίδευση αυτή μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους δασκάλους, ενώ το εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό διατίθεται δωρεάν μέσω συστήματος e-learning. Για βιωματική εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι το Safe Water Sports έχει δημιουργήσει μια εκπαιδευτική βαλίτσα που διατίθεται για σχολεία, κολυμβητήρια, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κλπ., η οποία μέσα από την ψυχαγωγία εκπαιδεύει και ενημερώνει τα παιδιά σχετικά με το πως μπορεί να είναι ασφαλή στο νερό και τη θάλασσα.

Ο Οργανισμός συνεργάζεται επίσημα με την Κύπρο έχοντας υπογράψει συμβάσεις συνεργασίες με στις αρμόδιες αρχές. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Μάλτας αποφάσισε επίσης την σύναψη συνεργασία με τον Οργανισμό ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

********************************************************************************************************************************************************

In our country, which extends to 13,676 kilometers of shoreline, it is estimated that there are about 300 incidents of deaths each year in the sea, many of which occur due to the lack of knowledge of basic guidelines on swimming and boat traffic behaviour. Despite the fact that there are 2,500 islands in Greece, the country takes 11th position worldwide regarding the list of countries that have the largest coastline. Each year, 50.000 European citizens (EU 27) are injured by engaging themselves in water sports or boat activities. Drowning is considered as the second leading cause of death due to an accident with more than 5,000 deaths per year (at European level) for infants and children till the age of 14.

It is clear that the education –awareness of children from a very young age is particularly important in order to strengthen prevention and  achieve reduction of drowning and sea-related injuries.

Safe Water Sports Organization’s educational program "travels" across all elementary schools of the Greek periphery, through a specially designed educational bag that is approved by the Ministry of Education.

The purpose of the Program is to inform all students about the basic guidelines and give advice regarding what they need to know about the safety factor at sea, water, beach and water sports.

The educational bag is designed by educators, psychologists and graphic designers for children aged 5-11 (Kindergarten and Primary School). The teacher/educator can perform all the activities included in the bag, without being obliged to have a special knowledge.

Safe Water Sports Organization intends to build three (3) educational bags and deliver them to three (3) public schools in Greece. The choice of schools will occur through a drawing process among the schools which have submitted a request. The drawing process will take place immediately after the end of the funding.

The educational bag includes not only games but also many suggested individual and group educational activities such as:

• Informational material for the teacher or the person who is in charge to perform the activities

• Representation of a beach (in puzzle format) with Playmobil toys

• Illustrated card guidelines and advice concerning safety at sea and water

• Observation games in order for the children to find the errors
• Board games

• Memory cards

• Constructions

• Color books

• Story cubes (cubes with images to capture children's imagination) and many more

• Safe Water Sports musical CD

• The fairy tale "The Octopus Safe and the Three Seaguards" written by Vangelis Eliopoulos and published by PATAKIS publications

 

Profile of Safe Water Sports:

Safe Water Sports is a non-profit organization (www.safewatersports.com) that was established in June 2015 with the following primary scope:  the information and the awareness of citizens (both Greek and foreign visitors) on all matters relating to both sports and recreational activities in the water and the sea, with a great emphasis on safety and accident-prevention issues.

With the primary concern of strengthening prevention factor, the Organization’s focus is the:

Development and dissemination of the electronic awareness platform for citizens (both locals and tourists), that consists of the Safe Water Sports mobile app & web site. During the period June 1, 2018 to September 30, 2018, the total number of users reached to 68,000 and the sessions were estimated to100,000.

Awareness actions through the use of social media (70,000 followers, 400 posts per year), TV channels through 2,000 news spots,  sports activities, etc. to raise society’s awareness.

Education of children in schools through the specially formed educational program that is available from the e-learning platform http://e-learning.safewatersports.gr/en/normal/academy. http://e-learning.safewatersports.gr/en/normal/academy (More than 40,000 students per year are educated via the educational program)

Certification of water sports centers (in cooperation with TUV Austria Hellas) with the private model named 'Water Sports Certified Quality' that is characterized as a European innovation. (so far 22 water sports centers are certified in Greece)

Collaboration with the Private and Public sector in order to enhance the broader institutional framework related to our country’s safety. In 2018, any regulations related to water sports and recreational activities alongside lifeguards, were amended for the first time.

Support of the state's work through the use of information technology in order to achieve a more efficient way to monitor the observance of safety rules by water sports centers at seas. In Greece, there are 180 Port Authorities and nearly 400 users operate the system each day. In 2017, more than 15,000 controls were carried out by state bodies.

Safe Water Sports has provided the Port Authorities, at absolutely no cost for the Greek State, with an Integrated Pan-Hellenic Control & Inspection Information System regarding a broad range of water activities. Through this system, which operates in all Port Authorities of the country and the Central Command (Ministry - Port Authority’s Headquarters), it is possible for the Authorities to manage online all licenses that authorize water sports rental centers in Greece, the mandatory availability of lifeguards on beaches by the Municipal Services, the sea (using the port authority’s sea vehicles) or shore - side controls and inspections, any violations and fines imposed, the efficiency of the port authorities and the potential control deficiencies all over the country.

Safe Water Sports has developed an electronic platform for public awareness which is available online via our website https:// safewatersports.gr/ but mainly via mobile phone applications (apps) for free. Through this platform, that is available in both Greek and English language, citizens - with a single button press - can easily be informed about: 

All the legitimate water sports rental centers (water ski, scuba diving, tubes, kite surf, etc.) that operate in Greece and Cyprus

3.200 swimming beaches that the Organization has mapped in cooperation with the Port Authorities by recording all safety features for each beach (i.e. if there is a lifeguard, deep/ shallow water, the type of the beach - e.g. sandy, rocky etc., -the length of the beach, if it is organized with sun beds and beach umbrellas, if it provides access to PWD, public health services, parking, etc.) providing an indicative photo pointing out their map location as well as other useful information. 

All hospitals and health centers with full contact details

The Port Authorities throughout the country with their contact details

The marines and all the mooring places and the services provided there

The boat rental centers for any type of recreation

The applicable safety regulations (legislation) for water sports and water

Any other information that is directly or indirectly connected with sea and water activities

Through the use of Safe Water Sports app people can rate and comment a water sports rental center but they can also report any kind of misconduct or illegal activity at sea that puts public safety in danger, as well as notify the Port Authorities.

Safe Water Sports has designed an educational program aimed at educating students in primary schools. The education - awareness, which has as a main objective the consolidation of the safety rules at swimming pool, at sea and water sports, concerns children of all age groups and consists of a variety of educational material (such as video, animation, quiz, educational bag, etc.) depending on children’s age. The educational material can be demonstrated by teachers themselves, while all the supporting material is available, at no cost, through the e-learning platform.

In order to achieve experiential education through games, Safe Water Sports has created an educational bag for schools, swimming pools, camps, hotels etc., that aims to educate and inform children regarding safety rules at sea and generally any water-based activities, through entertainment. 

 
 

 

 

Help promote this project

€100
Raised of €3.600,00 Goal
3 %
Funded

Time Remaining
This project will receive all of the funds contributed by 2/28/19

 

Average contribution: €14,29

Project funders ( 7 )

 • Anonymous
  👌
  N/A
 • ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΔΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
  €10,00
 • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΕΡΕΠΕΤΣΗΣ
  €20,00
 • Anonymous
  €10,00
 • Anonymous
  €30,00
 • Anonymous
  €10,00
 • Giannis Chatzibeis
  Καλή αρχή, στην πολλή όμορφη προσπάθεια σας !
  N/A
 • See all project funders
 • Anonymous
  €30,00
 • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΕΡΕΠΕΤΣΗΣ
  €20,00
 • Giannis Chatzibeis
  Καλή αρχή, στην πολλή όμορφη προσπάθεια σας !
  N/A
 • Anonymous
  €10,00
 • ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΔΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
  €10,00
 • Anonymous
  👌
  N/A
 • Anonymous
  €10,00
 • See all project funders
 • Aριστείδης Σερεπέτσης
  €0,00
 • Eliza Karampetian-Nikotian
  €0,00
 • Ζωή Γαϊτη
  €0,00
See all project funders
 • Anonymous
  👌
  N/A
 • ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΔΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
  €10,00
 • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΕΡΕΠΕΤΣΗΣ
  €20,00
 • Anonymous
  €10,00
 • Anonymous
  €30,00
 • Anonymous
  €10,00
 • Giannis Chatzibeis
  Καλή αρχή, στην πολλή όμορφη προσπάθεια σας !
  N/A
 • Anonymous
  €30,00
 • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΕΡΕΠΕΤΣΗΣ
  €20,00
 • Giannis Chatzibeis
  Καλή αρχή, στην πολλή όμορφη προσπάθεια σας !
  N/A
 • Anonymous
  €10,00
 • ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΔΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
  €10,00
 • Anonymous
  👌
  N/A
 • Anonymous
  €10,00
 • Aριστείδης Σερεπέτσης

  €0,00

  show more
  • Eliza Karampetian-Nikotian

   €0,00

   show more
   • Ζωή Γαϊτη

    €0,00

    show more