Traveller.

Created by
Themis Stylianopoulou
Athens

Project overview

Έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από τις πρώτες στιγμές μετά την γέννα. / Photo exhibition inspired by the first moments after birth

Description

Λίγα λόγια για εμένα

Είμαι η Θέμις Στυλιανοπούλου, μητέρα 2 παιδιών. Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Τα τελευταία 23 χρόνια της ζωής μου ασχολούμαι με οικογένειες και παιδιά μέσα από διαφορετικούς δρόμους οι οποίοι συγκλίνουν.

Από το 1994 μετά την αποφοίτησή μου από την σχολή φωτογραφίας Focus, με μεγάλη αγάπη και διακριτικότητα αποτυπώνω σημαντικές στιγμές από την ζωή οικογενειών (www.themisstyl.gr).

Μέσα από την πορεία μου στην μητρότητα κατάλαβα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση και ενδυνάμωση των ανθρώπων. Αυτό με οδήγησε στην εκπαίδευσή μου ως Βοηθό Μητρότητας Τοκετού/Λοχείας/Περιγεννητικής Απώλειας. Από το 2013 είμαι μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος (https://www.mitrotita.org/) και βρίσκομαι δίπλα σε μητέρες-οικογένειες με αποστολή τη στήριξή τους ώστε να συνδεθούν ξανά με όσα ήδη γνωρίζουν.

 

Διεθνής Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα

Κάθε χρόνο, το Μάιο, πραγματοποιείται η Διεθνής Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό ( European Network of Childbirth Associations – ENCA ). Στην Ελλάδα οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2011 από τον ENCA Hellas ((http://www.encahellas.eu/), το Ελληνικό Δίκτυο Σεβασμού στη Γέννα και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

To 2019 έχω τη χαρά να επιλεχθεί μία δική μου φωτογραφία για τη διεθνή προβολή της διοργάνωσης. Αυτή η χαρά γείωσε την επιθυμία μου των τελευταίων χρόνων να μοιραστώ φωτογραφικό υλικό εμπνευσμένο από τις στιγμές του τοκετού. 

Από ένα μεγάλο αριθμό εικόνων έχουν επιλεγεί κάποιες για να φτιαχτεί μία ιστορία και να μοιραστεί με το ευρύτερο κοινό. Ο τίτλος αυτής της ιστορίας είναι traveller.

Με την καμπάνια αυτή ζητώ τη στήριξή σας για την υλοποίηση της έκθεσης – ενοικίαση της γκαλερί, εκτύπωση φωτογραφικού υλικού και την συνολική της επιμέλεια. Το εκθεσιακό υλικό δεν προτίθεται προς πώληση. Σας ευχαριστώ ολόψυχα για το χρόνο που αφιερώνετε να συνδεθείτε με το όραμα μου και για την όποια χορηγία – οικονομική και μη – μπορείτε να μου προσφέρετε για την υλοποίηση του.

Η έκθεση φωτογραφίας traveller. γίνεται με την υποστήριξη του ENCA Hellas.

 

Γιατί να στηρίξετε αυτό το project?

O κύριος στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση, η ενδυνάμωση και η επανασύνδεση.

Στην εποχή που ζούμε ο τοκετός είναι μια πράξη ιατρικοποιημένη. Αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα. Η έγκυος γυναίκα συχνά αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Την ώρα του τοκετού τις περισσότερες φορές δεν ερωτάται, ούτε ενημερώνεται για τις ιατρικές πράξεις που πρόκειται να συμβούν στο σώμα της και τις συνέπειες αυτών στην ίδια και το μωρό της. Για παράδειγμα η καισαρική τομή, μια επέμβαση επείγουσας ανάγκης που μπορεί να σώσει τη ζωή μητέρας και μωρού, έχει γίνει ρουτίνα. Το ποσοστό στην Ελλάδα έχει φτάσει το 60%, ενώ ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), συνιστά το 15%. Η επιστήμη είναι πολύτιμη όταν υπηρετεί με σύνεση και γενναιοδωρία τη ζωή. Και είναι αισιόδοξο το ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν να μάθουν περισσότερα για τον τοκετό, διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιλογή και το σεβασμό στη συνθήκη του ερχομού μας στον κόσμο.

Οι εικόνες που έχουμε από τοκετό είναι εκείνες από τις ταινίες. Βλέπουμε συνήθως τη γυναίκα ξαπλωμένη, ακινητοποιημένη, σε φανερή αναστάτωση, ένταση και πόνο. Εικόνες που χτίζουν και τρέφουν το φόβο, το μεγαλύτερο εχθρό της γέννας και κατά συνέπεια της ίδιας της ζωής.

Η δική μου εμπειρία αποπνέει την αίσθηση της ασφάλειας και της ελευθερίας. 

Οι φωτογραφίες μου έρχονται όλες από τοκετό στο σπίτι, επειδή μόνο εκεί έχω προς το παρόν πρόσβαση. Αυτό δεν σημαίνει πως το σπίτι είναι ο μόνος χώρος για να συμβεί ένας τοκετός με σεβασμό. Κοινός στόχος όλων όσων συντονιζόμαστε στο έργο της παροχής επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, είναι να συμβάλλουμε στο να μπορεί η κάθε οικογένεια να επιλέξει συνειδητά τη συνθήκη, το χώρο και τον τρόπο με τον οποίο θέλει και χρειάζεται να φέρει το μωρό της στον κόσμο. 

Βοηθήστε μας να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, σε όλα τα ζευγάρια, σε όλες τις οικογένειες ώστε ο τοκετός να συνδεθεί ξανά με την αληθινή του φύση, με την πηγή του.

Με αφορμή την Εβδομάδα Σεβασμού στην Γέννα, και ανάμεσα στις εκδηλώσεις με αυτό το χαρακτήρα, θέλησα να υπηρετήσω το κάλεσμα σε αυτήν την ευαισθητοποίηση με την καλλιτεχνική μου ταυτότητα.

 

Γέννηση: το ταξίδι της μεταμόρφωσης

Σε κάθε γέννηση της οποίας γίνομαι μάρτυρας, το ίδιο κύμα από δάκρυα ανεβαίνει στα μάτια μου. Νοιώθω το ίδιο δέος, την ίδια συγκίνηση. Κάθε φορά ο χρόνος μεγενθύνεται ώσπου ξαφνικά σταματάει. Κύματα αγάπης ταξιδεύουν στο χώρο και κατακλύζουν όσους βρίσκονται εκεί.Τις στιγμές εκείνες νoιώθεις ότι γνωρίζεις βαθιά τους ανθρώπους που μαζί τους τις μοιράστηκες. Kοιτώντας τους στα μάτια.

Όταν φωτογραφίζω έναν τοκετό προσαρμόζομαι στις συνθήκες. Είναι στιγμές που ο φακός δυσκολεύεται να εστιάσει μέσα στο σκοτάδι. Οι φωτογραφίες έχουν πολύ "θόρυβο", δεν είναι καθαρές. Στο σκοτάδι τα συναισθήματα γλυστρούν το ένα μέσα στο άλλο, αλλάζουν συνεχώς, όπως και οι καταστάσεις. Όλα γίνονται πιο μεγάλα ... πιο πολύ ... Από τον πόνο στη χαρά και την έκσταση, από την ηρεμία στην ένταση, από τον έλεγχο στην παράδοση, από την ησυχία στον ήχο, από τον θάνατο στη ζωή. Δεν έχω την πρόθεση να ωραιοποιήσω κάτι. Αυτό που με κινεί είναι να αποτυπώσω τη γέννηση και τις ανάσες της έτσι όπως είναι.

Συνήθιζα να λέω πως σε έναν τοκετό γίνομαι αόρατη. Όχι δεν είναι αλήθεια. Είμαι σε παρουσία. Με όλο μου το είναι. Συνδέομαι με τους ανθρώπους και με ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Γίνομαι κομμάτι της ιστορίας τους. Με αγάπη. Και μεταμορφώνομαι. Κάθε φορά. Όπως και όλοι γύρω μου. Κάθε πλάσμα φέρνει μαζί του αυτή τη δύναμη. Τη δύναμη που λέει ''ναι'' στη ζωή.

Πρόθεσή μου να σας μεταφέρω στις πρώτες στιγμές μετά τη μήτρα. Τις στιγμές ανάμεσα στους δύο κόσμους. Εκεί που το τέλος γίνεται αρχή, εκεί που το σκοτάδι γίνεται φως, εκεί που ο νέος άνθρωπος ψάχνει να χωρέσει. 

Ο τίτλος της έκθεσης traveller. εμπνέεται από το υπαρξιακό μας ταξίδι μέσα στο χρόνο χωρίς χρόνο. Ο ερχομός του νέου ανθρώπου γίνεται το νήμα για τον επισκέπτη – θεατή της έκθεσης να περπατήσει μία διαδρομή που αρχετυπικά υπάρχει ήδη μέσα του. Ένα κάλεσμα να ξανά θυμηθεί ενώνοντας τελείες στη δική του ιστορία.

Ευχαριστώ βαθιά τις οικογένειες που με εμπιστεύτηκαν και μου επέτρεψαν να μοιραστώ το τόσο ευαίσθητο προσωπικό υλικό. 

Οι ημερομηνίες που έχουν οριστεί για την φετινή Διεθνή Εβδομάδας Σεβασμού στην Γέννα, είναι 13-19/05 και μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα των ελληνικών δράσεων στο site ENCA Hellas μέσα στον Απρίλιο.

http://www.encahellas.eu/iwrc2019.html

 

Τρόποι  χορηγίας:

1.Μέσω αυτής της πλατφόρμας με λογαριασμό Paypal. Έαν δεν έχετε ήδη λογαριασμό, μπορείτε να δημιουργήσετε μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας στο παρόν site.

2. Μέσω του τραπεζικού λογαριασμού:

ALPHA BANK

IBAN: GR20 0140 3440 3440 0210 1044 055

Δικαιούχος: Στυλιανοπούλου Θεώνη

Αιτιολογία: Έκθεση φωτογραφίας traveller. Και το όνομά σας (αν το επιθυμείτε)

 

A few words about me

I am Themis Stylianopoulou, mother of two children. I was born and live in Athens. The past 23 years of my life, I am working with families and children through different paths that eventually come together.

Since 1994, after graduating from Focus Photography School, I have being capturing moments of family life with love and discretion (www.themisstyl.gr).

Through maternity I realised the importance of proper information and empowerment which led me to train and become a Birth/Postpartum/Perinatal Loss Doula. Since 2013 I am a member of Doulas Of Greece Association (https://www.mitrotita.org/) supporting families to reconnect with what they already know.

 

International Week for Respecting Childbirth

The International Week for Respecting Childbirth takes place annually in May and is coordinated by the European Network of Childbirth Associations (http://enca.info/). In Greece it was first organised in 2011 by ENCA Hellas, the Greek Network for Respect in Childbirth (http://www.encahellas.eu/) and has since taken place very successfully every year. The goal of the association is uniting voices from every corner of the earth with the common aim of raising awareness around the themes of natural childbirth and perinatal care.

I am happy to see one of my photographs chosen for the 2019 international promotion of the event. This joy grounded my longing, of the past few years, to share photographs inspired by the moments of birth. 

A few images have being chosen from amongst many to create a story and share it with the public. The title of this story is traveller.

With this campaign, I ask for your support for the implementation of the exhibition - the renting of the exhibition space, the printing of photographic material and the general curation. Any sponsorship, financial or not, is welcome. The material of the exhibition is not available for sale.

The photography exhibition traveller. is being realised with the support of ENCA Hellas.

 

Why support this project?

The main goal of the exhibition is to inform, empower and reconnect

Today, childbirth is a medical act. This has been happening for many years now. Most of the times the pregnant woman is treated as a patient. At the time of birth, usually, she is not asked or informed about the medical acts that will occur and their consequences on her and her baby. For example the cesarian section, an emergency surgery that can save the mother’s and the baby’s life, has become a routine. This procedure in Greece has reached 60%, while WHO (World Health Organisation) suggests 15%. Science is valuable when it serves life with generosity and wisdom. It is very optimistic that more and more people are asking to know more about childbirth, claiming their right to choose and getting the respect we all deserve coming into this world.

The images we have from birth are those from the movies. We watch the woman lying down, immobile, in obvious discomfort, tension and pain. Images that build and nourish fear, the greatest enemy of birth and consequently of life itself.

My personal experience is one of freedom and security. 

All of my pictures come from home births because of my only access so far. This does not imply that only at home can a birth happen with respect. Common goal of all that we coordinate in the act of offering scientifically based information and empowerment, is to help each family to choose consciously the conditions, the place and the way they want to bring their baby into the world.

Help us spread the message to all women, all couples, all families so that childbirth is once again back to its true nature, its source.

On the occasion of the International Week for Respecting Childbirth, and between the events, I wish to serve this call of raising awareness with my artistic identity.

 

Birth: the journey of transformation

In every birth I have witnessed, the same wave of tears fills my eyes. I feel the same awe, I am moved in the same way. Time is always dilated until it stops. Waves of love travel in space and fill everyone that is present. In those moments, you feel like you deeply understand the ones you have shared them with. Looking into their eyes.

When photographing birth, I adapt to the circumstances. There are times when the lens have difficulty focusing in the darkness. The photographs have too much “noise”, they are not clear. In the dark, emotions slide into each other, they change continuously, as do the predicaments. Everything becomes bigger… more… From pain to joy and ecstasy, from calmness to tension, from control to surrender, from silence to sound, from death to life. I have no intention of beautifying anything. What motivates me is imprinting birth and its breaths as is.

I used to say that during birth, I become invisible. It is not true. I am present with all my being. I connect to the people and to what is happening around me. I become part of their story. With love. And I transform. Every time. As does everyone around me. Each being brings with them this force. The force that says “yes” to life.

My intention is to bring to you the first moments after birth. The moments between the two worlds. Where the end becomes a beginning, the dark becomes light, where the new human being is looking for somewhere to fit in.

The title of the exhibition, traveller.is inspired by our existential journey in time without time. The arrival of a new human being becomes the thread for the visitor-spectator of the exhibition to walk down a path that archetypically already exists within them. It is a call for reunification, by connecting the dots in one’s own story.

I deeply thank the families that trusted me and gave me permission to share such sensitive personal material. 

The dates set for this year’s International Week for Respecting Childbirth are 13-19/05 and you can find the schedule of the events in Greece at the ENCA Hellas site in April.

http://www.encahellas.eu/iwrc2019.html

 

Make a donation

1.Through this platform with a PayPal account. If you don’t have one, you can directly create it on this site. The process is very simple.

2.Through this bank account:

      ALPHA BANK

      IBAN: GR20 0140 3440 3449 0210 1044 055

      Beneficiary: Theoni Stylianopoulou

      Reason: Photo exhibition traveller. and your name (if you wish)

Help promote this project

€910
Raised of €2.400,00 Goal
38 %
Funded

Time Remaining
This project will receive all of the funds contributed by 5/30/19

 

Average contribution: €35,00

Project funders ( 26 )

 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΧΩΡΙΤΗΣ
  Καλή Επιτυχία
  €20,00
 • Aggeliki Tsalmantza
  €23,00
 • Ξανθίππη πασχαλίδου
  Με πολή αγάπη!
  €70,00
 • Marietta Tigka
  €30,00
 • Παναγιώτα Αβράμη
  Ιωάννα Διαμάντη
  €20,00
 • Μαριαννα Ασιμή
  Με όλη μας την καρδιά καλή επιτυχία! Μαριάννα Σταματης Ορφεας Ιόλη
  €30,00
 • Μαρία Στραγαλινού
  €20,00
 • Tonia Chartofylaka
  Καλή επιτυχία!
  €30,00
 • Eirini Sotiropoulou
  Με αγαπη
  €30,00
 • Padelis Frantzis
  Kalotaksido!! :)
  €40,00
 • See all project funders
 • Stratos & Despoina
  Να είναι όμορφο το ταξίδι!
  €100,00
 • Anna Stavrianou
  Να κανεις παντα κατι για τα ονειρα σου!
  €100,00
 • Αρχοντής Κιτσιος
  Καλή Επιτυχία!
  €100,00
 • Ξανθίππη πασχαλίδου
  Με πολή αγάπη!
  €70,00
 • Μαρία Κουτσούγερα
  €50,00
 • Padelis Frantzis
  Kalotaksido!! :)
  €40,00
 • Simeon Gavalas
  €40,00
 • Frat&/ Karayiannis
  €35,00
 • Marietta Tigka
  €30,00
 • Μαριαννα Ασιμή
  Με όλη μας την καρδιά καλή επιτυχία! Μαριάννα Σταματης Ορφεας Ιόλη
  €30,00
 • See all project funders
 • Χώρος έκθεσης

  Με μεγάλη χαρά θέλω να μοιραστώ μαζί σας πως η έκθεση βρήκε το πρώτο της σπίτι. Είναι ένας πολύ όμορφος, φιλόξενος χώρος στο κέντρο της Αθήνας, η γκαλερί -ισμόςhttp://www.ismos.gr. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

   

  02-04-2019 11:05
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΧΩΡΙΤΗΣ
  Καλή Επιτυχία
  €20,00
 • Aggeliki Tsalmantza
  €23,00
 • Ξανθίππη πασχαλίδου
  Με πολή αγάπη!
  €70,00
 • Marietta Tigka
  €30,00
 • Παναγιώτα Αβράμη
  Ιωάννα Διαμάντη
  €20,00
 • Μαριαννα Ασιμή
  Με όλη μας την καρδιά καλή επιτυχία! Μαριάννα Σταματης Ορφεας Ιόλη
  €30,00
 • Μαρία Στραγαλινού
  €20,00
 • Tonia Chartofylaka
  Καλή επιτυχία!
  €30,00
 • Eirini Sotiropoulou
  Με αγαπη
  €30,00
 • Padelis Frantzis
  Kalotaksido!! :)
  €40,00
 • Betty Sakellaropoulou
  €20,00
 • Giorgos Souflas
  €10,00
 • Elina Zambounis
  €30,00
 • Stratos & Despoina
  Να είναι όμορφο το ταξίδι!
  €100,00
 • Μαρία Κουτσούγερα
  €50,00
 • Frat&/ Karayiannis
  €35,00
 • Stratos & Despoina
  Να είναι όμορφο το ταξίδι!
  €100,00
 • Anna Stavrianou
  Να κανεις παντα κατι για τα ονειρα σου!
  €100,00
 • Αρχοντής Κιτσιος
  Καλή Επιτυχία!
  €100,00
 • Ξανθίππη πασχαλίδου
  Με πολή αγάπη!
  €70,00
 • Μαρία Κουτσούγερα
  €50,00
 • Padelis Frantzis
  Kalotaksido!! :)
  €40,00
 • Simeon Gavalas
  €40,00
 • Frat&/ Karayiannis
  €35,00
 • Marietta Tigka
  €30,00
 • Μαριαννα Ασιμή
  Με όλη μας την καρδιά καλή επιτυχία! Μαριάννα Σταματης Ορφεας Ιόλη
  €30,00
 • Eirini Sotiropoulou
  Με αγαπη
  €30,00
 • Tonia Chartofylaka
  Καλή επιτυχία!
  €30,00
 • Elina Zambounis
  €30,00
 • Georgia Revithi
  traveller
  €30,00
 • Aggeliki Tsalmantza
  €23,00
 • Betty Sakellaropoulou
  €20,00