Σχέδιο Πάτοινος, το κτήμα της «Αποκάλυψης» - Patoinos project, the Domaine de l'Apocalypse

Created by
Patoinos Association
Patmos 855 00, Greece

Project overview

Πρωτοβουλία για επαναφορά της αμπελουργίας στο νησί της Πάτμου - Initiative to rehabilitate viticulture on the island of Patmos

Description

Θα θέλατε να πιείτε ένα ποτήρι «Αποκάλυψης»;

Ένα αλληλέγγυο σχέδιο μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας  

Το 2011 ένας αμπελώνας «γεννήθηκε» στο νησί της Πάτμου υπό την πρωτοβουλία του Ιωσήφ Ζησιάδη (συμπροέδρου του Slow Food Ελβετίας και πρώην βουλευτή του Ελβετικού κοινοβουλίου) και τεσσάρων Ελβετών οινοποιών από το καντόνι του Vaud: Raoul Cruchon, Noé Graff, Raymond Paccot και Gilles Wannaz.
Οι τέσσερις οινοποιοί ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της φύτευσης ενός αμπελώνα σε ένα νησί ιερού χαρακτήρα καθώς και με την δυνατότητα να μοιραστούν την εμπειρία τους.
Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και ξεκίνησε από το μηδέν σε μια πανέμορφη έκταση ανάμεσα σε δύο βουνά στη μέση των οποίων βρίσκεται ένα οίκημα ηλικίας 100 ετών. Για όσους γνωρίζουν το νησί: βρίσκεται στην Πέτρα, πίσω από την τοποθεσία Καλικατσού!
Με τη βοήθεια των μαθητών του νησιού και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, αναδημιουργήσαμε ένα αμπέλι όπου 12.000 κλήματα από αυτόχθονες ποικιλίες μαρτυρούν την αμπελουργική δραστηριότητα η οποία ευημερούσε πάνω από 80 χρόνια πριν στο νησί.
Παράλληλα δημιουργήθηκε ο σύλλογος υποστήριξης «Πάτοινος», ο οποίος συνοδευόμενος από τους πιστούς ιδιοκτήτες ριζών, ανέπτυξε το έργο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αρμονικό περιβάλλον για την σθεναρή ανάπτυξη του αμπελιού!

Ανάμεσα στους στόχους του αγρό-οικολογικού σχεδίου «Πάτοινος» είναι οι εξής:

 • η επανίδρυση ενός αμπελώνα
 • η δημιουργία ενός ελαιοτριβείου
 • η δημιουργία μιας Σχολής Οίνου
 • η ίδρυση ενός Μουσείου λαϊκών παραδόσεων σχετικών με το κρασί
 • η παροχή ενός παραρτήματος στην τράπεζα νησιωτικών σπόρων
 • η ώθηση των νέων του νησιού σε μία αμπελουργική και οινολογική κατάρτιση

Παράλληλα, ευελπιστούμε το συγκεκριμένο σχέδιο να αποτελέσει παράδειγμα και να μπορέσει αναπαραχθεί και σε άλλα μέρη. 

 

Το 2015, ευελπιστούμε να συγκεντρώσουμε 20.000€ (μίνιμουμ στόχος 10.000€) με στόχο να χρηματοδοτήσουμε τον εξοπλισμό του κελαριού και να παράγουμε το πρώτο βιοδυναμικό κρασί της Δωδεκανήσου.                                       

Σήμερα, μια οικογένεια καθώς και μερικοί από τους κάτοικους του νησιού εργάζονται ευτυχισμένα σε αυτήν την έκταση 30 στρεμμάτων αποτελούμενη από έναν αμπελώνα και έναν ελαιώνα, η οποία περιβάλλεται από οπωροφόρα δέντρα. Είναι βέβαιο ότι θα ήταν αδύνατον να τα βγάλουμε πέρα με τον αυξημένο φόρτο εργασίας χωρίς την συμπαράσταση των θαρραλέων φίλων μας που έρχονται εθελοντικά να δουλέψουν (ιδρώσουν/μαυρίσουν!) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

 

Πάτμος...                                                                                                                                                                                          

Το νησί της Πάτμου, όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής φέρεται να έγραψε την Αποκάλυψη, είναι το βορειότερο τμήμα των Δωδεκανήσων, ανατολικά του Αιγαίου πελάγους. Το κλίμα είναι ξηρό, με συχνούς ανέμους και ο ήλιος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής με 3000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Στα 161 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, τα 34 τ. χλμ. της Πάτμου φιλοξενούν περίπου 3.000 κατοίκους ετησίως.
Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τριπλασιαστεί ώστε να υπολογίσουμε τους επισκέπτες στο νησί το οποίο εξακολουθεί να προστατεύεται αισθητικά και πολιτιστικά.

 

Τι θα κάνουμε με την ενίσχυσή σας;

Θα χρηματοδοτήσουμε τον τεχνικό εξοπλισμό του κελαριού! Τον εξοπλισμό συλλογής και οινοποίησης, τα δοχεία οινοποίησης, τα υλικά συσκευασίας, ανάλυσης και συντήρησης καθώς επίσης και άλλα απαραίτητα μικροαντικείμενα όπως π.χ. αντλίες, συνδέσμους κτλ.

 

Παρακαλούμε στηρίξτε την προσπάθειά μας!

 

 

Ανταμοιβές

25 €

Μας προσφέρετε την θερμή σας υποστήριξή και θα λάβετε ένα φυσικό σαπούνι, ένα πακέτο χαρούπια (δεν σημαίνει ότι ο «Πάτοινος» δεν γνωρίζει πώς να φροντίζει τους φίλους του...) και μια μοναδική και προσωπική καρτ ποστάλ!

50 €

Μας προσφέρετε την ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ υποστήριξή σας! Σας προσφέρουμε μια επιλογή από τα παρακάτω προϊόντα: χαρουπόμελο, μαρμελάδα σύκο, αρωματικά βότανα, ξερά σύκα, παστέλια από σύκα, ελαιόλαδο, φρέσκα ή ζαχαρωμένα λεμόνια, μέλι,σαπούνι...απευθείας στο σπίτι σας!

100 €

Μας προσφέρετε την ΑΜΕΡΙΣΤΗ ενίσχυσή σας και γι'αυτό θα σας ανταμείψουμε με ένα πακέτο γεμάτο «αποκαλυπτικές» λιχουδιές (δύο επιλογές από τα παρακάτω προϊόντα: χαρουπόμελο, μαρμελάδα σύκο, αρωματικά βότανα, ξερά σύκα, παστέλια από σύκα, ελαιόλαδο, φρέσκα ή ζαχαρωμένα λεμόνια, μέλι σαπούνι...) απευθείας στο σπίτι σας!

250 €

Θα μας δείξετε το ΕΚΣΤΑΤΙΚΟ σας χαμόγελο καθώς θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας ρίζας του αμπελιού μας/σας! Αυτό το χαμόγελο θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια καθώς θα λαμβάνετε κάθε χρόνο, από το 2016 έως το 2025, ένα μπουκάλι του κτήματος!

500 €

Μας προσφέρετε αυτή την ενίσχυση και κάνετε ένα όνειρο πραγματικότητα. Με αυτή την ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ δωρεά, συμμετέχετε ενεργά ώστε να σταματήσει η εξαφάνιση της αγροτικής καλλιέργειας σε αυτά τα νησιά (ένα στοιχείο εξαθλίωσης του πληθυσμού, των ριζών, των παραδόσεων και της βραδείας ερήμωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών) Για να σας ευχαριστήσουμε, σας προσφέρουμε δύο ρίζες από τον αμπελώνα του κτήματος της «Αποκάλυψης» (Μπορείτε ακόμη να τις προσφέρετε στους φίλους ή στους συγγενείς σας και να τους κάνετε διπλά χαρούμενους!!!)

1000 €

Μας προσφέρετε την ΤΕΡΑΣΤΙΑ υποστήριξή σας! Για να σας δείξουμε την εκτίμησή μας, σας προσφέρουμε μια οργανωμένη επίσκεψη του βιοδυναμικού μας κτήματος (Παρεμπιπτόντως, γνωρίζετε τι είναι η ημέρα «άνθους»;) συνοδευόμενη από ένα εργαστήρι παραγωγής φυσικού σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο.

2000 €

Ενθουσιαστήκατε με αυτό το αγρο-οικολογικό σχέδιο και έχετε αποφασίσει να μας προσφέρετε με ΠΑΘΟΣ την υποστήριξη σας! Συμφωνείτε με την ιδέα ότι μια από τις λύσεις για την ελληνική κρίση είναι η επιστροφή στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και η αξιοποίηση των οινικών και αγροτικών παραδόσεων. Για να σας ευχαριστήσουμε, σας προσφέρουμε ένα απεριτίφ στα πλαίσια μιας μουσικής βραδιάς στο κτήμα της «Αποκάλυψης». Η ένθερμη ενίσχυσή σας θα εμφανιστεί στο site μας.

5000 €

Είστε ερωτευμένοι με την Ελλάδα και αγαπάτε την ανθρώπινη πρωτοβουλία, προφανώς δεν είναι μια παρόρμηση αλλά θεωρείτε ότι αυτή η γενναία ομάδα οινοποιών, φίλων και νέων Έλληνο-Ελβετών αγροτών αξίζει την ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ υποστήριξή σας ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η τρελή ιδέα, για την οποία αγωνίζονται καθημερινά! Είστε ευπρόσδεκτοι στο κτήμα της «Αποκάλυψης» για μια οργανωμένη ξενάγηση στο οινοποιείο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ενώ παράλληλα ένα γεύμα θα σερβιριστεί προς τιμήν σας στη μέση του αμπελώνα! Η εγκάρδια ενίσχυσή σας θα εμφανιστεί σαφώς στο site μας!

Όσο για εσάς που επιθυμείτε να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας αλλά κατοικείτε πολύ μακριά, δεν σας ξεχνάμε. Ένας αναμνηστικός τοίχος θα ανεγερθεί προς τιμήν σας όπου θα αναγραφεί το όνομά σας! Επίσης, η ενίσχυσή σας θα εμφανιστεί και στο site μας!

 

Αναμένουμε εγκάρδια την πολύτιμη υποστήριξή σας!

www.patoinos.ch

 

 

Would you like to drink a sip of apocalypse?

A solidarity project between Switzerland and Greece

In 2011 a vineyard was “born” on the Greek island of Patmos under the initiative of Josef Zisyadis (co-president of Slow Food Switzerland and former Swiss parliamentarian) and four Swiss winemakers from the Canton of Vaud: Raoul Cruchon, Noé Graff, Raymond Paccot and Gilles Wannaz.
The four winemakers were thrilled with the idea of planting a vineyard on a sacred island and delighted to share their experience.
The project is ambitious and has started from scratch on a beautiful terrain between two mountains in the middle of which lies a 100-year-old building. For those who already know the island: it is located in Petra, behind Kalikatsou!
With the help of the island’s students and the St-John Monastery we recreated a vineyard where 12,000 vine stocks from indigenous varieties give tribute a prosperous winemaking activity present over 80 years ago on the island.
Meanwhile, the association “Patoinos” was created, which along with its loyal vine stock owners, developed the project in order to assure a harmonious environment for the vigorous growth of the vines.

Among the objectives of the agro-ecological project "Patoinos" are the following:

 • to re-establish a vineyard
 • to create an oil-mill
 • to create a School of Wine
 • to establish a Museum of folk traditions related to wine
 • to offer an annex to the bank of insular seeds
 • to motivate the young people of the island to get involved with a viticultural and enological training

Meanwhile, we hope the project can serve as an example and become reproducible elsewhere.

 

In 2015, we intend to collect 20.000€ (minimum target 10.000€) in order to finance the cellar material and produce the first biodynamic wine of the Dodecanese.                                                                                                                               

Today, a family along with some of the local people of the island work happily together on these three hectares of vines and olive trees, surrounded by fruit trees. The amount of work would certainly be impossible to cope with were it not for the courageous friends who come by regularly to help (and sweat and tan!) during their holidays.

 

Patmos…                                                                                                                                                                                           

The island of Patmos, where St John the Evangelist allegedly wrote the Apocalypse, is the northernmost part of the Dodecanese islands, eastward from the Aegean sea. The climate is dry with frequent winds and the sun is an important part of the daily life with 3000 annual sunshine hours. Situated 161 nautical miles from the port of Piraeus, the 34 km2 of Patmos host about 3000 inhabitants yearlong.
During the touristic period, this number triplicates if you account for the visitors on the island, which nonetheless remains esthetically and culturally protected.

 

What will we do with your fianancial support?

We will finance the technical equipment of the wine cellar! The harvest and winemaking material, the fermentation vats, the material for packaging, analysis and maintenance as well as various other small objects such as water pumps, hose clamps etc.

 

Please support our effort!

 

 

Rewards

25 €

You offer your warm support and receive a natural soap, a pack of carob (you can’t say that “Patoinos” doesn’t know how to pamper its friends!) as well as a unique and personal postcard!

50 €

You offer your UNCONDITIONAL support! We offer you one choice from the following products: carob fruit syrup, fig jam, aromatic herbs, dried figs, fig leather, olive oil, fresh or candied lemons, honey, soap…directly in your very own kitchen.

100 €

You offer us your UNDIVIDED support and therefore we will reward you with a box of “apocalyptic” delights (two choices from the following products: carob fruit syrup, fig jam, aromatic herbs, dried figs, fig leather, olive oil, fresh or candied lemons, honey, soap…) directly in your very own kitchen.

250 €

You will show us your EXCTATIC smile as you become the owner of a vine stock! This happy smile will continue for many years as you will receive every year, from 2016 until 2025, a bottle from the Domaine de l’Apocalypse!

500 €

You offer us your support and a dream comes true! With this EXHILARATING donation you take a very concrete action against the elimination of agriculture in the Greek islands (an element of impoverishment of the people, roots and traditions as well as of the slow desertification of the land). To thank you we offer you two vine stocks from the Domaine de l’Apocalypse. You can even offer them to your friends and relatives and make them extra happy!  

1000 €

You offer us your ENORMOUS support! In gratitude we offer you an organized visit to our biodynamic estate (By the way, do you know what a “flower day” is?) followed by a workshop on natural soap making with olive oil.

2000 €

This agro-ecological project has attracted your full enthusiasm and you have decided to offer us your PASSIONATE support! You share the idea that one of the solutions to the Greek crisis would be the revitalization of its terroir and the proper valorization of its winemaking and agricultural traditions. To thank you, we offer you an aperitif within a musical evening in the Domaine de l’Apocalypse. Your support will appear on our website.

5000 €

You fell in love with Greece and want to celebrate mankind as a whole. Clearly, this is not an impulsive decision (you’re not the type) but you really believe that this joyful team of winemakers, friends and young Greek-Swiss farmers deserve your IMMENSE support for their crazy idea that they struggle for every day! You will be welcomed on the Domaine de l’Apocalypse for an organized tour of the winery. A dinner will be served in your honor in the middle of the vineyard! Your support will obviously be mentioned on our website.

As for you who wish to support our effort, but you live far away, we do not forget you. A memorial wall will be constructed to honor you where your name will be indicated! Also, your support will appear on our site!

 

We are looking forward to your precious support!

www.patoinos.ch

Help promote this project

€110
Raised of €20.000,00 Goal
1 %
Funded

Time Remaining
This project will receive all of the funds contributed by 12/31/15

 

Average contribution: €27,50

Project funders ( 4 )

 • Anonymous
  N/A
 • Anonymous
  €5,00
 • Eftatio DASKAYEANIS
  Genre d'initiative que j'aime soutenir.
  €50,00
 • Patoinos Association
  €50,00
 • See all project funders
 • Patoinos Association
  €50,00
 • Eftatio DASKAYEANIS
  Genre d'initiative que j'aime soutenir.
  €50,00
 • Anonymous
  €5,00
 • Anonymous
  N/A
 • See all project funders
 • Anonymous
  N/A
 • Anonymous
  €5,00
 • Eftatio DASKAYEANIS
  Genre d'initiative que j'aime soutenir.
  €50,00
 • Patoinos Association
  €50,00
 • Patoinos Association
  €50,00
 • Eftatio DASKAYEANIS
  Genre d'initiative que j'aime soutenir.
  €50,00
 • Anonymous
  €5,00
 • Anonymous
  N/A