1992 - Η Δημιουργία του Αρκτούρου

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αφορμή της ίδρυσης του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Μια αφορμή που οδήγησε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών.

Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αρκτούρου

Μέσα στις δράσεις του είναι επίσης κι η εκπόνηση επιστημονικών μελετών, η παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού στα ζητήματα βιοποικιλότητας κι αειφορίας, ενώ προσπαθεί να ασκεί πολιτική πίεση βασιζόμενος σε ολοκληρωμένα προγράμματα και λύσεις.Η συμβολή του Ελληνικού Ποιμενικού

Κάθε χρόνο εμπλουτίζει τις δραστηριότητες του, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ενεργειών για την προστασία της άγριας ζωής, με πιο σημαντική προσθήκη την ελεγχόμενη αναπαραγωγή και διαιώνιση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και τη δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, συμβάλλοντας έτσι στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου κι άγριας ζωής.

Το Όνειρό μας

Μετά από 23 χρόνια δράσης, νιώθουμε περήφανοι για το έργο του Αρκτούρου κι είμαστε ευγνώμονες για τη δική σας βοήθεια. Όλοι μαζί συμβάλλαμε τα μέγιστα στην προστασία της άγριας ζωής και συνεχίζουμε δυναμικά.

Ξεκινήσαμε με μικρά βήματα για να εξαλείψουμε το φαινόμενο της αρκούδας-χορεύτριας, σεβαστήκαμε το λύκο κι επιδιώξαμε την προστασία του, αγαπήσαμε και διαδώσαμε τον ελληνικό ποιμενικό.

Ξέραμε, πως η άγρια ζωή χωρίς τους οικότοπους της δεν μπορεί να ανθίσει. Γι’ αυτό κι ανοίξαμε τους ορίζοντες μας στην προστασία των δασών και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Κάθε τόσο, κάνουμε ένα βήμα πίσω και παίρνουμε μια ανάσα. Κάνουμε ένα απολογισμό γι’ όσα ήρθαν κι έφυγαν, γι όσα πετύχαμε και γι’ όσα μας γλίστρησαν μέσα από τα χέρια. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και μεθάμε από χαρά με τις νίκες μας. Κι είναι αυτή η εμπειρία που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε το αύριο.

Αγαπάμε τη φύση και την άγρια ζωή. Τα είδη που απειλούνται και τα μέρη στα οποία ζουν. Έχουμε ανάγκη τα υγιή δάση, το καθαρό νερό και τον αέρα, γιατί αυτά είναι η αιτία της ευημερίας μας.

Όνειρο μας είναι να έχουμε τους πόρους ώστε να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμα να είμαστε ενωμένοι και να φροντίζουμε για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.Επιστήμονες, εθελοντές, φορείς, πολίτες. Όλοι μπορούμε να ανήκουμε στην ίδια ομάδα, αυτή που νοιάζεται για το κάτι παραπάνω.